Bivši ministar trgovine i industrije

Bivši ministar trgovine i industrije u vladi Bujar Dugolli očekuje da će vrlo brzo poslije proglašenja konačnih rezultata izbora doći do formiranja institucija, prenosi Ekonomia Onlajn.

Dugolli je rekao da će buduću Vladu Kosova činiti pobjednička lista Samoopredjeljenja i zajednice koje imaju zagarantovana mjesta po ustavu, ali neće biti u koaliciji sa Samoopredjeljenjem.

On smatra da stranke koje su izgubile na ovim izborima ne bi trebale da blokiraju Kosovo, već da budu konstruktivna opozicija i kritičari buduće vlade.

“Samoopredjeljenje je ubjedljivo pobjedilo na izborima i sada čekamo prebrojavanje svih pristiglih glasova i potvrđivanje konačnih rezultata, kao i listu budućih poslanika, nakon čega ne vidim probleme koji bi doveli do formiranja institucija“, rekao je Dugolli.

Jedan od glavnih zadataka nove vlade biće i da obezbjedi potrebnu većinu za izbor predsjednika Kosova, a najkasnije u aprilu treba započeti procedure za to.

Ipak, po mišljenju Dugollija, ni izbor predsjednika ne bi trebao da predstavlja veći problem "ukoliko političke partije stave državni interes ispred partijskog“.

"Izbor predsjednika ne bi trebao da bude problem, s obzirom na ubjedljivu pobjedu koju smo ostvarili, a stranke koje će biti u opoziciji treba da pokažu konstruktivnu ulogu u izgradnji i konstituisanju državnih tijela, jer njihova dosadašnja destruktivnost doneli ih je dovela do rezultata koji su ostvarili. Ako misle u interesu Kosova, sada moraju da postanu kritični prema sebi i sagledaju greške koje su pravili, a ne da dalje blokiraju izgradnju državnih institucija, jer je razlika između pobjednika i gubitnika velika i sada sa strankama koje su izgubile ne mogu da blokiraju Kosovo“, smatra Dugolli.

Kada je riječ o nastavku dijaloga sa Beogradom, Dugolli kaže da ti nije prioritet, ali da treba raditi na normalizaciji odnosa sa Srbijom, SAD kao i sa zemljama Evropske unije.

"Vlada mora da održava kontakte sa njima i vidi šta žele, ali mora da se bavi i problemima ‚u enterijeru‘ koji su mnogo važniji od dijaloga", zaključio je Dugolli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri