Novo političko savezništvo

Britanski list "Guardian" u članku posvećenom koaliciji koju su pred izbore 14. februara potpisali lider Samoopredjeljenja Albin Kurti i vršilac dužnosti predsjednice Kosova Vjosa Osmani navodi da bi, po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova, ova koalicija mogla da osvoji parlamentarnu većinu, prenosi Gazeta Express.

U članku "Guardiana" navodi se da kandidat za premijera Kurti i kandidat za predsjednika Kosova Osmani vjeruju da je novo političko savezništvo jedini način borbe protiv korupcije u zemlji.

U članku se pominju rezultati anketa koji ovaj dvojac u izbornoj trci pozicioniraju na prvo mjesto. List podsjeća na činjenicu da par izvorno dolazi iz različitih stranaka.

"Guardian" piše da je Kurti postao poznat po studentskim aktivnostima krajem 1990-ih protiv režima Slobodana Miloševića.

List podsjeća da je Osmani imenovana za vršioca dužnosti predsjednika nakon ostavke Hashima Thaçija i njegovog hapšenja od strane Specijalnih snaga.

Albin Kurti i Vjosa Osmani su postigli sporazum da nju Skupština Kosova imenuje za predsjednika.

Osmani kaže da su ona i Kurti sagledali šta je zemlji potrebno za dalji razvoj.

"Najveća prepreka pred nama je veliki zid kriminala i korupcije izgrađen tokom godina. Da bismo ga srušili, moramo udružiti snage. Možda smo imali razlike u prošlosti, ali ono što nas je spojilo je nešto mnogo jače a to je borba protiv glavnog unutarnjeg neprijatelja naše zemlje – korupcije. Mi imamo institucije za borbu protiv korupcije, ali nije postojala politička volja. Jednom kada su političari na visokom nivou korumpirani, korupcija prodire u sve pore sistema", rekla je Osmani.

Osmani je istakla da birače ne zanimaju izborna obećanja ni politička ideologija.

"Korupcija je u samom državnom vrhu bila ogromna, zato i vjerujemo da možemo da pobjedimo", naglasio je Kurti.

Lider Samoopredjeljenja tvrdi da nedostatak vladavine zakona odvraća investitore.

Oba kandidata pozdravila su priznanje Izraela, ali se u tekstu „Guardiana“ ističe da su oba lidera voljna da poslušaju naloge Vašingtona po pitanju izmještanja ambasade u Jerusalim.

"Mislim da više ne možemo da podnesemo neslaganja između Vašingtona i Brisela kada je Balkan u pitanju. Ako postoje kontradikcije, u dalja rješenja će biti uključene i druge supersile poput Rusije", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express