Prilikom hapšenja...

Iz Policijskog inspektorata Kosova Kushtrim Hodaj izjavio je, da je tokom prošle godine, primljeno 1.650 žalbi građana, koje se odnose na zloupotrebu službene dužnosti policijaca, prilikom hapšenja ili tokom razgovora u policijskoj stanici, prenosi Koha.

„Tokom 2020. godine primili smo 1650 žalbi, od kojih se 200 odnose na rad policijskih službenika. Broj žalbi je 15 odsto veći nego prethodnih godina. Građani su se žalili, uglavnom, zbog postupanja policije u slučajevima pritvora zbog nepoštovanja antikovid mjera“, rekao je Hodaj u emisiji „Express“ na KTV.

Komentarišući slučaj nasilja policajca nad pritvorenikom u policijskoj satnici, snimljenog telefonom, Hodaj je rekao da se na snimku vidi prekoračenje ovlašćenja službenog lica.

„Kontaktirali smo nadležnog tužioca, izdali smo saopštenje za javnost u kojem je se navodi da službeno lice uhapšeno tokom obavljanja dužnosti. Odmah smo preduzeli mjere. Identifikovali smo službenike koji su se nasilno ponašali“, rekao je Hodaj.

Naglasio je da je Inspektorat obradio sve žalbe građana i dodao da nije lako identifikovati nasilje u policijskoj stanici.

"Obradili smo sve žalbe građana. Nije lako kada se u stanici dogodi nasilje. Sproveli smo inspekciju za nasilno ponašanje policijskih službenika. Predmetni slučaj i drugi slučajevi su krivična djela. Takvo ponašanje je neprihvatljivo", dodao je Hodaj.

Istakao je da je bilo nasilnog ponašanja i kada su politički lideri kršili antikovid mjere.

"Tokom sprovođenja mjera primili smo nekoliko žalbi građana o političkim skupovima. Nema selektivnih postupanja, prema svim građanima treba da se postupa jednako. Suspendovali smo 12 policajaca koji nisu izvršili svoju dužnost u sprečavanju okupljanja političkih subjekata“, rekao je Hodaj, između ostalog.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore