Obustavljene istrage

Sve istrage koje Policijski inspektorat Kosova (PIK) vodi protiv policajaca u ostavci na sjeveru su obustavljene, jer to tijelo nema mandat da ih istražuje, pa će ih ispitati samo kao građane, izjavio je šef PIK-a Kushtrim Hodaj.

"Imamo istrage koje su u toku i istrage koje se odnose na sjeverni dio Kosova. Prije nekoliko godina smo tamo imali akciju, zajedno sa policijom, uhapsili smo oko 24 policijska zvaničnika. Zatim je usledila situacija sa ostavkama i nesprovođenje odluka vlade, i bili smo prinuđeni da preporučimo suspenziju policijskih službenika, a kao rezultat toga je bilo i ostavki", rekao je Hodaj za KTV.

On je istakao da im zakon ne dozvoljava da nastave sa istragom policajaca u ostavci.

"Zapravo, zakon nam dozvoljava da istražujemo službenike koji su dio Policije Kosova, onog trenutka kada oni nisu više dio policije, naš mandat kao institucije prestaje. Ostalo je na policiji da istražuje građane koji više nisu u sastavu policije", naveo je Hodaj, dodajući da su neki od njih osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, primanje mita i omogućavanje nezakonitih radnji.

Hodaj je rekao da je Inspektorat tokom prošle godine primio oko 1.700 pritužbi na policijske službenike.

Prema njegovim riječima, tokom 2022. godine ispitano je 260 policajaca, 108 je uhapšeno zbog različitih krivičnih djela, pa su predložili suspenziju za 164 policijska službenika.

On je rekao da su to najveći brojevi koje je PIK zabilježio od svog osnivanja.

Hodaj je naveo da je na povećanje ovog broja uticala istraga koja se vodila na graničnim prijelazima sa Albanijom, gdje su, kako je rekao, uhapšena 74 policijska službenika i dva carinika.

Rekao da su istrage u ovom slučaju završene i da će Tužilaštvo uskoro podići optužnicu protiv većine uhapšenih službenika policije.

On je dodao i da je prioritet istraga policijskih službenika koji su kao službena lica uključeni u slučajeve nasilja u porodici, kao i da je bilo slučajeva kada su i sami policajci bili osumnjičeni da su vršili nasilje u porodici.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore