Mito i korupcija

Izvršni direktor Policijskog inspektorata Kosova (PIK) Kushtrim Hodaj rekao je u intervjuu za Ekonomiju Online da je nedavno hapšenje većeg broja policajaca u dvije odvojene akcije na prelazima uglavnom bilo povezano sa sumnjom za mito i korupciju, kao i da je do sada predloženo da se suspenduje 108 policajaca u vezi sa raznim krivičnim djelima.

Hodaj je naveo da PIK posjeduje slike policajaca koji uzimaju mito, dodajući da su primili više od 500 prijava za različite prekršaje od kojih je više od 150 upućeno na krivičnu istragu.

"Inspektorat policije tokom ove godine pojačno se angažovao na istragama službenih lica osumnjičenih za krivična dela. Kao rezultat ovih istraga i značajnog broja pritužbi koje smo primili tokom ove godine, uhapsili smo 87 policajaca. Postoje uglavnom dva velika slučaja vezana za mito ili korupciju. Do sada smo preporučili suspenziju 108 policijskih službenika u vezi sa raznim krivičnim djelima, zloupotrebom službenog položaja, zlostavljanjem u vršenju službe ili drugim slučajevima", kazao je Hodaj.

Načelnik PIK-a najavio je nove akcije.

"Imamo slučajeve kojima se bavimo. Dobijamo informacije i od građana i iz raznih operativnih kanala i kao rezultat ovih angažmana i naših istraga svakako može biti i drugih predmeta koji su u toku i koji će se okončati u dogledno vrijeme kada uspeju da se dokažu te sumnje koje mi istražujemo", rekao je on.

Što se tiče uhapšenih službenika, Hodaj je rekao da su uvjereni i da sa punom odgovornošću kažu da za sve uhapšene imaju dovoljno dokaza, konkretno, video dokaze na kojima se većina njih vidi kako uzimaju mito.