Savjet za ljudska prava

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da pretpretresni sudija Specijalng suda Nicolas Guillou i glavni tužilac Jack Smith koriste neutemeljene argumente, kada obrazlažu svoje odluke za produženje protvora bivšim liderima OVK, prenosi Reporteri.

"Sudija Guillou i tužilac Smith u zahtjevu za određivanje pritvora, kao i u odluci o odbijanju puštanja pritvorenika, uz napomenu rizika koriste argument da pritvoreni mogu da pobegnu i tako izbjegnu odgovaranje pred pravdom, zloupotrebljava se u gotovo svim zemljama odavno. Da su svi pritvoreni htjeli da pobjegnu, oni bi to i uradili, što nisu učinili već su se predali", kaže se u saopštenju Savjeta.

Kako se dodaje, samo još jedan od argumenta je i ugrožavanje života zaštićenih svjedoka Specijalnog suda.

"Ova manipulacija tužilaštva i sudije Guilloua profesionalno je štetna i moralno niska jer, s jedne strane, navodno pokušavaju da zaštite identitet zaštićenih svjedoka, a s druge strane javno imenuju svakoga ko pristane da bude svjedok, čime ih zapravo pretvara u mete koje su ugrožene 24 sata dnevno, ostavljajući ih bez ikakve zaštite", kaže se u sopštenju.

Još jedan argument koji Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda smatra "strašnim presedanom" i nečim što je suprotno principu pretpostavke nevinosti, jeste činjenica da, tužilac Smith u zahtjevu za produženje pritvora kao i sudija Guillou u obrazloženju produženja pritvora, navode da pritvoreni mogu da budu osuđeni na doživotni zatvor, iako suđenje još nije ni počelo.

"Ako bi tužilac mogao i da zatraži ovu kaznu, pretpretresni sudija ne može to da koristi kao argument, dok ne bude završeno suđenje. Kako stoje stvari, kako takozvani Ustavni sud Specijalnog suda i institucije, uopšte ne reaguju i ne preduzimaju nikakve mjere za zaštitu ljudskih prava, pitamo se da li se osobe koje su lišene slobode, kao i prijetnje glavnog tužioca i pretpretresnog sudije mogu posmatrati drugačije nego kao ostvarivanje ličnih ciljeva, ne birajući sredstva za postizanje istih, što je u potpunosti kršenje osnovnih ljudskih prava pritvorenih", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, jednostavno ne postoji nijedan argument advokata odbrane, koje bi sudija Guillou prihvatio.

"Vrlo lako nas takvo stanje može navesti i da posumnjamo da je upravo sud u Hagu na neki način učestvovao u curenju osjetljivih dosijea iz ORV OVK, nakon čega su, između ostalog i uhapšeni čelnici te organizacije Hysni Gucati i Nasim Haradinaj, i to sa obrazloženjem da su oni otkrili identitet zaštićenih svjedoka, čime je ozbiljno ugrožen život i svjedoka i njihovih porodica", kažu iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda.



Napominju da bi sve to moglo da se izbjegne da je Specijalni sud sproveo istragu zbog curenja dokumenata.

“Kao i da su preduzete pravne mjere protiv onih koji su te dosijee poslali u kancelarije ORV OVK,  onda bi hapšenje vođa ORV tek tada bilo opravdano. Međutim, s obzirom da nije sprovedena istraga i niko od osoblja Specijalnog suda u Hagu nije odgovarao, mi smatramo da je hapšenje Gucatija i Haradinje bilo samo izgovor za hapšenje i političkih lidera OVK”, napominje se u saopštenju.

Jednom rječju, dodaje se u saopštenju, dosijei koje je Specijalni sud “prošvercovao, ili prodao po pozamašnoj cijeni”, dati su isključivo u političke ili druge svrhe, što je proizvelo direktne političke efekte i posljedice za pritvorene.

“Curenje tajnih dosijea Specijalnog suda djelo je organizovane kriminalne grupe i do sada nije otkriven počinioc, jer niko nije ni pokušao to i da otkrije. Osumnjičeni za ovu kriminalnu aktivnost, koja izuzetno ugrožava živote svjedoka, su svi zaposleni u ovom sudu, od glavnog tužioca do pretpretresnog sudije”, tvrde iz Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji su dodali i da smatraju da su istrage morale da budu sprovedene po svkau cijenu.

Smatraju i da su Nasim Haradinaj i Hysni Gucati žrtve manipulacija Specijalnog suda koji je sam objavio osjetljive dosijee.

“Upravo je Specijalni sud dostavljanjem osjetljivih dosijea, iako, motiv nije poznat, osim što može  da se prejudicira, na najgrublji i neposredniji način ugrozio život zaštićenih svjedoka. S druge strane, isto tužilaštvo i sud, u svakom zahtjevu i obrazloženju odluke, pominje imena i prezimena osoba koje su dale izjave čime direktno ugrožavaju njihov život”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri