Od 3. do 12. februara

Centralna izborna komisija (CIK) će 8. februara započti procedure za održavanje vanrednih izbora, koji su zakazani za 14. februar, izborna kampanja počeće 3. i trajaće do 12. februara, ali da li su stranke spremne za predizbornu kampanju u uslovima pandemije, pita TV Klan Kosova.

Neke od političkih partija pripremaju se za predizbornu kampanju, poput Demokratske partija Kosova (PDK), koja ima za cilj pobedu sa Enverom Hoxhajem na čelu.

„PDK će učestvovati i na ovim izborima. CIK ima naše podatke, prijavićemo se u zakonskom roku. U fazi smo pripreme u sjedištu stranke i sastavljamo listu za naredne dane. Predstavljamo naš program. Počeli smo sa uključivanjem dijaspore, Albanaca Preševske doline, mladih, program obuhvata sve oblasti, kao što su ekonomija, obrazovanje, zdravstvo i druge, što ćemo od ponedeljka otkriti“, šef izbornog štaba PDK Betim Gjoshi za TV Klan Kosova.

Pokret Samoopredjeljenje je raspisao interne izbore za kandidate za poslanike. Kancelarija za medije te stranke saopštila je da će se njihova predizborna kampanja sprovesti u skladu sa okolnostima izazvanim pandemijom kovid-19.

„Kao i kod mnogih stvari, od našeg svakodnevnog života do javnih događaja, prinuđeni smo da se prilagođavamo okolnostima. Pokret Samoopredjeljenje će poštovati pravila i preporuke Instituta za javno zdravlje, zakone koje je donela Skupština, ali i druge dobre prakse. Imamo iskustvo u organizovanju predizborne kampanje na lokalnim izborima u Podujevu, koji su bili prvi od početka pandemije. To iskustvo će nam mnogo služiti u pogledu organizacije i upravljanja situacijom“, naveli su odgovoru iz Pokreta Samoopredjeljenje za TV Klan Kosova.

Demokratski savez Kosova je najavio da će se kandidovati na čelu sa Avdullahom Hotijem koji je premijer prelazne vlade.

Predsjedništvo LDK je juče održalo koordinacioni sastanak radi pripreme za izbore.

Zamjenik predsjednika LDK Lutfi Haziri izjavio je da je ta stranka spremna da ispuni sve zakonske uslove.

„Završili smo tehnički dio štaba, napravili smo podjele za izborne jedinice. Spremni smo da sutra i narednih dana ispunimo ustavne zakonske uslove, tako da će imena LDK biti saopštena u zakonskim rokovima“, rekao je Haziri.

Socijaldemokratska inicijativa će takođe biti u izbornoj trci, rekao je Endrit Shala iz te stranke i potvrdio da su spremni za predizbornu kampanju.

„Izuzetno smo dobri, veoma smo spremni, pripremamo se za kampanju“, rekao je Shala.

Iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK) najavili su za sutra konferenciju za medije na kojoj će saopštiti sve detalje o organizaciji za predstojeće izbore.

Iz inicijative Vjose Osmani, vršioca dužnosti predsjednika, nisu dali nikakav odgovor o tome dokle su stigli u pogledu pripreme predizborne kampanje.

Osmani je prije nekoliko dana posjetila nekoliko gradova na Kosovu i razgovarala sa građanima.  

TV Klan Kosova nije uspjela da kontaktira predstavnike Alijanse za novo Kosovo (AKR), bili su nedostupni.

Iz te stranke je ranije rečeno da će formirati koaliciju za LDK, a zamjenik predsjednika Lutfi Haziri rekao je da se pregovori sa AKR nastavljaju.

„Još ništa nije gotovo. U pregovorima smo. Predsjednik LDK ima ovlašćenja da, zajedno sa kandidatom za premijera, održava sastanke. Vjerujem da će biti razgovora koji bi trebalo da budu završeni do sredine sljedeće nedjelje", rekao je juče medijima Haziri.

Ova godina će biti drugačija u pogledu sprovođenja kampanje, zbog pandemije kovid-19, usljed koje neće biti skupova.

U posljednjoj odluci Ministarstva zdravlja na Kosovu, navodi se da je „zabranjeno okupljanje građana u broju većem od četiri osobe na javnim mjestima, i slično, osim u slučajevima dozvoljenim ovom odlukom“.

Izvor: Klan Kosova/KosovoOnline