Kosovo nije imalo tako uvjerljivog političara

Profesor Sylejman Mehazi u izjavi za Bota sot rekao je da će v.d predsjednika Kosova i predsjednica Skupštine Vjosa Osmani na predstojećim izborima biti ozbiljna konkurencija svim političkim partijama, jer je ona, prema negovim riječima, nosilac nove kosovske politike.

Prije samo nekoliko dana, Osmanijeva je izjavila da će na sljedeće izbore izaći sa sopstvenom listom i da neće biti dio liste LDK.

“Na novim izborima za one koji će se naći na mojoj listi, LDK je ostao samo logo”, rekla je Osmani tom prilikom.

Profesor Sylejman Mehazi komentarišući političke ambicije Vjose Osmani, rekao je da će nova lista Osmanijeve biti veliki izazov za sve političke partije na Kosovu.

“Izjava Vjose Osmani da će se kandidovati sa svojom listom dobrodošla je i biće vrlo konkurentna i izazovna ne samo za njenu bivšu stranku LDK, već i protiv ostalih konkurentskih partija na Kosovu“, ocjenio je Mehazi.

On smatra da izjava Osmani protiv LDK nije uvredljiva, jer je ona doprinela da LDK na izborima u oktobru dobije veći dio glasova.

“Lista poslanika na čijem će čelu biti Vjosa Osmani uživala bi podršku većinu dosadašnjih glasača LDK koji je nikada ne bi vređali zbog njenih nedevijantnih političkih principa”, podvukao je Mehazi.

Mehazi je Osmanijevu opisao i kao nepobjedivu i pozitivnu.

“Vjosa Osmani uvodi neku novu kosovsku politiku, punu pozitivne energije i sa neraskidivim i ironičnim političkim principima koji će zajedno sa Samoopredjeljenjem Albina Kurtija dati Kosovu novi politički dah. Stranka Vjose Osmani nikada ne bi mogla da završi kao SDP i druge stranke u nestajanju”, naglasio je profesor.

Prema njegovim riječima, glasači na Kosovu imaju takav mentalitet da svoju podršku poklanjaju opoziciji, što su i dokazali na posljednjim parlamentarnim izborima.

“Ovo govorim zato što se glasači na Kosovu razlikuju od Albanaca u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji koji uvijek glasaju za poziciju, naprotiv, građani Kosova imaju mentalitet opozicije, to su dokazale pobjede tada opozicionih partija Samoopredjeljenje i LDK tokom poslednjih parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine“, podvukao je Mehazi.

Upozorio je i Demokratski savez Kosova, rekavši da će Vjosa Osmani sigurno obezbjediti šest ili sedam poslaničkih mjesta u parlamentu.

“Nova stranka Osmanijeve nanela bi štetu LDK i to sa najmanje šest, sedam poslanika sa kojima bi mogla da napravi svoju poslaničku grupu, a zatim i da se politički takmiči u sljedećoj vladi Kosova. Kosovo nikada nije imalo tako uvjerljive, titanske i gvozdene političare kao što je Vjosa Osmani. Albin Kurti i Vjosa Osmani ostaće predstavnici avangardne političke nade Kosova“, zaključio je Mehazi.

Izvor: Kosovo online/Bota Sot