Natyra Kuçi

Glasnogovornica Socijaldemokratske partije Natyra Kuçi izjavila je da je neophodno da građani Kosova izđu na birališta, imajući u vidu dešavanja na političkoj sceni, ekonomsku krizu i situaciju sa pandemijom Covid-19, prenosi Gazeta Express.

“Socijaldemokratska partija smatra da bi trebalo da se ide na izbore, analizirajući ekonomsku krizu i situaciju sa kojom se suočavamo i događajima koji su usljedili u pregovorima sa Srbijom. Sporazum nije finalizovan. Izgubili smo šansu koja bi nam išla u prilog”, navela je ona i dodala da ta stranka još nije odlučila da li bi izašla na izbore.

Kuçi je naglasila da će se, ako se odluče da učestvuju na izborima, kandidovati sami i neće praviti predizbornu koaliciju ni sa jednom političkom strankom.

Pitanje izbora predsjednika Kosova Kuçi vidi kao proračun i interese političkih partija.

Nominacija Ramusha Haradinaja za tu funkciju, ona vidi kao njegovu želju, ali ne smatra da lider AAK zaslužuje da postane predsjednik.

"Izbor predsjednika nije tema kojom se bavimo. Ako bi nešto moglo da poljulja vladu to je glasanje poslanika koji nije imao pravo da prisustvuje sjednici i glasa za vladu, pa je odluka Ustavnog suda ta koja nas vodi korak dalje i potvrđuje da li vlada ima legitimitet. A nakon tog koraka vidjećemo da li će biti formirana nova vlada", rekla je Kuçi.

Kuçi je navela i da je rekacija lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija u vezi sa nedavnim hapšenjima Specijalnog suda zakasnela, te da se zasniva na izbornim kalkulacijama.