Dodjelila 29 ugovora

Evropska unija je ovog mjeseca dodjelila 29 ugovora u vrijednosti od 10,8 miliona eura za podršku kosovskom privatnom sektoru i za poboljšanje pristupa tržištu rada, zapošljavanje mladih, žena i lica koja su u nepovoljnom položaju, a u okviru ovih

„Podržana je i putna infrastruktura, preduzeća i potrošači. Ova pomoć EU dio je projekta Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2016., čiji je ukupan iznos 71 milion eura“, navodi se u saopštenju za javnost.

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomas Suniog izrazio je zadovoljstvo zbog dodjele ugovora i naveo da „od ovih projekata 13 preduzeća ima direktnu korist, otvoreno je 281 radno mjesto, obezbjeđena oprema za vrtiće za oko 700 djece širom Kosova, u Prištini, Mazgitu, Gnjilanu, Drenasu, Skenderaju i Vitomirici".

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) glavni je finansijski instrument koji pruža podršku EU zapadnom Balkanu i Turskoj.

Podrška, navodi se, služi za usvajanje i sprovođenje političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, socijalnih i ekonomskih reformi potrebnih za usklađivanje sa vrednostima Evropske unije i za postepeno usaglašavanje sa pravilima, standardima, politikama i praksama EU, zbog članstva u EU.

Izvor: Kosovo Online/RTK1