Predsjednica Skupštine Kosova

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, upozorila je evropskog komesara za dijalog Miroslava Lajčaka, da će svaki konačni sporazum koji može biti postignut sa Srbijom a nije prihvatljiv za Skupštinu, ostati neratifikovan.

Tokom sastanka sa slovačkim diplomatom, ona je naglasila potrebu za unutrašnjim konsenzusom Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom. U tom kontekstu, Osmani je kazala da su ustavni sistem Kosova i jedinstvo nepovredivi i da ne bi trebalo da budu dio pregovora.

Osmani je komesaru EU za dijalog Kosovo-Srbija rekla, da bi odluka Ustavnog suda Kosova trebalo da se primjeni za ZSO i da ne treba dozvoliti bosnizaciju Kosova.

Predsjednica Skupštine zatražila je od Lajčaka da Evrospka unija izvrši pritisak na Srbiju da primjeni do sada postignute sporazume sa Kosovom, kao i da uzme u obzir izjave govora mržnje nekih srpskih državnih zvaničnika.

Naročito je zahtjevala da EU oštro i jasno osudi izjave u vezi sa skrivanjem masovnih grobnica u Srbiji, a takođe zahtjeva i konkretne akcije od srpske strane radi rasvjetljavanja sudbine nestalih.