Cijene testiranja na nivou konkurentnosti

Samo nekoliko sedmica nakon što su privatne laboratorije za serološka ispitivanja i PCR počele sa radom, Agencija za zaštitu konkurencije saopštila je da su cijene testiranja na nivou konkurentnosti, piše Koha.

Dok Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova svakodnevno izvještava o rezultatima PCR testova iz privatnih laboratorija, Agencija za zaštitu konkurencije nekoliko sedmica prati cijene testiranja tih laboratorija.
Na osnovu praćenja cijena koju je izvršila Komisija formirana po ovom pitanju, prema riječima predsjednika Agencije za zaštitu konkurencije, do sada nije pronađena nijedna nepravilnost.
Kako se navodi, razlika u cijenama ovih testova u nekim laboratorijama građanima pruža mogućnost izbora usluga na osnovu njihovog budžeta.
Zdravstvena inspekcija je, međutim, kroz nekoliko inspekcija izvršenih u nekim privatnim laboratorijama tokom ovih dana utvrdila neke prekršaje.
Od 30 inspekcija koliko je izvršeno, utvrđene su neke tehničke povrede.
Ministarstvo zdravlja je saopštilo da nekim institucijama nije dozvoljeno da započnu rad, uprkos odluci za licenciranje zbog neusklađenosti činjeničnog stanja sa onim što je navedeno u obrascu za prijavu.
Takođe, ministarstvo je saopštilo da je primilo neke žalbe građana u vezi sa radom u tim laboratorijama, koji se bave testiranjem.
Na Kosovu je do sada Ministarstvo zdravlja licenciralo 90 laboratorija. Od ove brojke samo dvije laboratorije obavljaju PCR testove, dok ostale rade serološke testove na Covid-19.