U formi saobraćajnih kazni

Od danas građane koji ne nose maske i ne poštuju odluke o sprečavanju širenja kovida-19, Sanitarna inspekcija kažnjava na licu mjesta u formi saobraćajnih kazni, piše Koha.

Sprovodiće se isti režim kao za kažnjavanje saobraćajnih prestupa, ukoliko se iznos po kazni uplati u roku od 15 dana, za polovinu iznosa će biti umanjen.

Glavni sanitarni inspektor Ibrahim Tershnjaku kaže da su kazne donešene na osnovu Zakona o prekršajima.

Za samo 5 dana sanitarni inspektori kaznili su 530 građana, jer nisu nosili maske na javnim mjestima.

Tershnjaku je rekao da je 80 inspektora svakodnevno na terenu i da nadgledaju sprovođenje mjera vlade za suzbijanje pandemije.

Uprkos brojnim pozivima Ministarstva zdravlja u okviru kampanje za sprovođenje mjera za sprečavanje širenja kovida-19, posljednjih dana visoki državni zvaničnici nisu se odazvali.

Predsjednik Hashim Thaçi je prekjuče na dva događaja jedini viđen da ne nosi masku na javnim mjestima. Prvo je bio bez maske na policijskoj ceremoniji, a zatim i tokom posjete  građanima u Prizrenu.

Iz Predsjedništva za KTV na pitanje zašto Thaçi ne nosi masku na javnim događajima nije odgovoreno.

Bez maske je i glavni državni tužilac  Aleksandar Lumezi, dok se ministar zdravlja Armend Zemaj tokom posjete pacijentima u UKCK nije držao preporučene fizičke distance.

Poslanici Skupštine Kosova takođe su viđeni bez maski tokom sjednica.

Iz organizacij „Qohu“ Arton Demshaj kaže da takvo ponašanje visokih državnih zvaničnika prema mjerama koje je vlada uvela demotiviše građane od kojih se stalno traži sprovođenje istih mjera.

Potpredsjednik vlade Besnik Tahiri rekao je da svi oni, uključujući predsjednika, treba da budu kažnjeni ako ne nose masku.

Poslije kontinuiranog povećanja broja zaraženih, 13. jula ove godine, Vlada je odlučila da nošenje maski treba da bude obavezno na javnim mjestima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore