Građani smatraju da misija treba da ode

Misija Evropske unije za vladavinu prava - Euleks na Kosovu je i dalje prisutna, ali djeluje sa ograničenim nadležnostima i iako joj mandat ističe 14. juna nastaviće sa radom, navodi Klan Kosova.

Prema sporazumu između institucija Kosova i Evropske unije, Euleksov mandat ističe 14. juna, ali kao što se očekivalo, mandat će biti produžen, dodaje se i ukazuje da je za produženje mandata te misije potreban sporazum između Kosova i EU.

Ukazuje se da je od 2018. godine nadležnost i odgovornost misije Euleks znatno smanjena te da je ta misija uglavnom fokusirana na nadgledanje rada sudova i tužilaštava u odnosu na strateške slučajeve ili interese bilo za javnost,ili za područja od interesa za međunarodne partnere.

Poznavalac parvosudnog sitema Ehat Miftaraj i direktor Kosovskog instituta pravde, smatra da su najveća dostignuća te misije bila na početku mandata, uglavnom u periodu 2009-2013, gde je kroz mandat mentorstva i savjetovanja Kosovo uspelo da izgradi institucije sa integritetom i profesionalizmom, kao što su policija, Kazneno-popravna služba, sudovi i tužilaštva.

Miftaraj naglašava da je i Euleks imao velikih promašaja, a povezani su sa nedostatkom političke volje za istragom korupcije na visokom nivou.

„Građani i javnost još uvijek mogu da zahtjevaju od te misije odgovornost za nedostatak rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, uključujući ratne zločine, tokom njihove misije od 2008. do 2014. kada je misija imala izvršne ovlašćenja i ključnu ulogu u ovim oblastima. Od 2014. godine, ove nadležnosti prebačene su na lokalne vlasti koje su takođe odgovorne za bilo koji neuspeh", rekao je Mifaraj.

Zvaničnici iz kosovskih institucija rekli su da je kosovski pravosudni sistem uspio da izgradi svoj snažni kapacitet da preuzme odgovornost.

Predstavnica Grupe za pravne i političke studije Reze Hoxha kaže da je Euleks, kao najveća misija EU koja se nalazi na Kosovu za više od jedne dekade, organizovana u dva odjeljenja. Prva je, prema njenim riječima, izvršno odjeljenje i odjeljenje za osnaživanje.

Oba odjeljenja su, kaže ona, bila usmjerena na istraživanje krivičnih slučajeva, nadgledanje i podršku policijskim snagama, sudovima i carinama.

„Od ta dva odjeljenja, odjeljenje za osnaživanje bilo je uspešnije jer je pokazalo uspjehe osnaživanjem lokalnih institucija i izgradnjom sistema civilnih registara od početka, kao i rada sa carinom. Što se tiče pravosuđa ili izvršne vlasti, može se reći da nisu uspjeli da ostvare svoje ciljeve kako su planirali. Štaviše, može se reći da se ovo odjeljenje nije uspjela boriti protiv organizovanog kriminala, korupcije i slučajeva na visokom nivou. U isto vrijeme, činjenica da je i sama misija stavljena pod razne optužbe pokazuje nivo nedostataka koji karakterišu ovu misiju“, rekla je Hoxha.

Radio Slobodna Evropa pokušao je da dobije odgovor od zvaničnika Euleksa o dosadašnjem radu i šta se trenutno radi, ali do sada nisu odgovorili na pitanja.

Neki građani u Prištini smatraju da bi misija Evropske unije na Kosovu trebalo da okonča svoj rad i da ne treba produžiti njen mandat.

Tako je Mumin Murtori, inženjer po profesiji, rekao za Radio Slobodna Evropa da Euleks nije doprineo napretku Kosova.

"Da su došli sa dobrim namjerama, mnogo toga bi uradli, ali nažalost nisu ništa učinili. Neka idu. Ne vjerujem da su uradili neko pošteno djelo, da su uradili nešto onda bi narod bio uz njih da ostanu ovdje", rekao je Murtori, a njegov sugrađanin Selver Drmaku misli slično i kaže da je ta misija kao i misija UNMIK samo trošila novac.

Na osnovu procjena nevladinih organizacija na Kosovu, misija EU nije ispunila očekivanja, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Podsjeća se da je Euleks počeo mandat mandat 2008. godine kao najveća civilna misija u skladu sa Zajedničkom politikom Evropske unije za bezbjednost i odbranu i da nastavlja da podržava Specijajni sud i Kancelariju specijalizovanog tužioca sa sedištem u Hagu u skladu sa relevantnim kosovskim zakonodavstvom.

 Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova