Premijer Kosova

Premijer Avdullah Hoti zatražio je ponovo danas od opozicije razumijevanje i koordinaciju za dijalog sa Srbijom i pozvao ih da se pridruže tom procesu, prenosi Gazeta Express.

Hoti je rekao da očekuje da će lideri Samoopredjeljenja i PDK Albin Kurti i Kadri Veseli  izraziti spremnost za saradnju na pregovaračkom procesu sa Beogradom.

Ukazao je da se tokom prve sedmice na mjestu premijera obratio Trumpovoj administraciji, Briselu, Parizu i Berlinu, kako bi popravio stanje koje je, kako je rekao, oštećeno, tokom vlade Kurtija.

Novi premijer kaže i da će se u narednim danima uložiti napori za oporavak privrede i za povratak u normalu.

Podsjeća se u teksu da je Hoti prije nekoliko dana u zgradi Akademije nauka i umjetnosti Kosova predložio svoj plan za dijalog sa Srbijom, gdje je naglašeno da se o teritorijalnom integritetu i državnom uređenju Kosova ne raspravlja.

"Posvećen političkom konsenzusu, opoziciju sam ljubazno i institucionalno pozvao. Zahvaljujem koalicionim partnerima na posvećenosti ovom procesu i spremnosti na koordinaciju. S druge strane, od opozicije očekujem razumevanje i spremnost da razgovaraju i koordiniraju akcije i stavove Kosova u vezi sa dijalogom u budućnosti", kazao je Hoti.

Kako je rekao susreti sa ambasadorima Kvinte, kao i konstruktivni i otvoreni telefonski razgovori s Trumpovom administracijom u Vašingtonu, kao i sa Brielom, Berlinom i Parizom, bili su prvi, ali vrlo važan korak za povratak u normalne "oštećene odnose" u prošlosti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express