Predsjednica Skupštine

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani ocjenila je da je uklanjanje reciprociteta prema Srbiji velika greška vlade Avdullaha Hotija. Osmani je gostujući u emisiji “Interaktiv” na KTV ocjenila da oni koji reciprocitet nazivaju preprekom, čine štetu Kosovu u pogledu nastavka pregovora sa Srbijom.

Prema njenim riječima, to znači da je Kosovo do sada predstavljalo prepreku u dijalogu.

“Za mene je velika greška što Vlada Kosova naziva reciprocitet preprekom, jer reciprocitet je odgovor na prepreke koje neko postavi. Ovo je odgovor, to nije korak koji prvo preduzmete, to je uvijek odgovor… Prvi put kažemo da smo prepreka. Kosovo nikada nije bilo prepreka”, rekla je Osmani.

Osmani: Dijalog treba da vodi vlada, a ne predsjednik

Vjosa Osmani je ocjenila da dijalog treba da bude postupak u skladu sa Ustavom Kosova.

“Dijalog mora da vodi Vlada Kosova. Imamo odluku Ustavnog suda koja pojašnjava tako nešto. Predsjednik ne može da vodi dijalog. Ako premijer takvo nešto dozvoli, pogrešio bi na štetu zemlje i dijaloga”, rekla je Osmani.

Ona je navela da predsjednik i premijer moraju da razjasne kako su podjelili svoje odgovornosti.

“Da li su teme odvojene ili pitanja, jer vlada ima nadležnosti. I u Vašingtonu i u Briselu Kosovo mora biti zastupljeno od vlade”, istakla je Osmani.

Osmani je zatražila od vlade i predsjedništva da se izjasne “da li će bilo koji milimetar kosovske teritorije biti otuđen”.

“Ne znam zašto je bilo paničnih reakcija na vrlo jednostavnu stvar kada sam rekla da je dobro izjasniti se i dati garancije, jer imamo premijera i predsjednika, dvije institucije koje žele da vode dijalog. Oboje moramo čuti, da li će bilo koji milimetar kosovske teritorije biti otuđen. To je sasvim legitimno pitanje, jer sam predstavnik građana koji su glasali za mene”, rekla je Osmani.

Ona je navela da ako Thaçi bude vodio dijalog to neće biti u skladu sa Ustavom Kosova.

“Svaki poslanik trebalo bi da pozove institucije da garantuju nepovredivost teritorije Kosova, jer ćemo u suprotnom ući u opasnu igru”, upozorila je predsjednica parlamenta.

Spremna da napusti mjesto predsjednika skupštine ako to zatraži Samoopredjeljenje

Osmani kaže da je spreman da napusti mjeste predsjednice parlamenta ako to zatraži Pokret Samoopredjeljenje, kojem ova pozicija pripada kao pobjedniku prethodnih izbora.

“Kad god žele da predlože kandidate iz poslaničke grupe Samoopredjeljenja, neću biti prepreka, to znaju od 25. marta. Nisam osoba koja ima za cilj da uzurpira pozicije”, rekla je Osmasni.

Takođe je govorila o saradnji sa vladom Avdullaha Hotija koja, prema njenoj tvrdnji, nije na nivou kao što je bila sa Kurtijevom vladom.

“Naši odnosi su institucionalni, u tom kontekstu će biti i dalje”, rekla je Osmani, navodeći da nije pozvana na neke događaje koje je organizovala Vlada Kosova.

Predsjednica Skupštine je navela zašto nije glasala za Hotijevu vladu, istakavši da nema ništa protiv vlade LDK, ali da su problem vlade koje sponzoriše predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore