Čeka se njemačko predsjedavanje Evropskom unijom

Vlada na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem smatra da uslovi za liberalizaciju viza nisu ispunjeni i da bi trebalo preduzeti posebne mjere u oblasti pravosuđa, kako bi se uklonila izolacija za stanovnike Kosova.

Tačka 7.2 ovog dokumenta, između ostalog, kaže da će se posebno raditi na "povećanju efikasnosti pravosuđa, kao osnovnog preduslova za evropske integracije, a posebno za liberalizaciju viza, povećavajući kapacitet pravosuđa za upravljanje predmetima i poštujući njegovu nezavisnost", prenosi Koha.
U julu 2018. godine, Evropska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo posljednja dva kriterijuma za liberalizaciju viza: Uspostavljanje registra istraga, konačnih sudskih odluka i oduzimanja imovine u značajnim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, kao i ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Komisija je takođe odobrila preporuku za ukidanje viza za Kosovo, pošto je procijenjeno da je Kosovo ispunilo sve obaveze koje proizilaze iz Vodiča za liberalizaciju viza.
Koha je zatražila od Kancelarije premijera, ali i ministra pravde Selima Selimija, informacije u vezi sa neispunjenim uslovima za liberalizaciju viza, o kojima program govori, ali nije dobila odgovor.
U programu je Vlada navela da će se uspješan zaključak procesa liberalizacije viza dogoditi tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom.