Nakon optužbi na račun Kurtijeve vlade

Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova izjavila je sinoć da je sprovođenje programa vlade Albina Kurtija bilo sprečavano pandemijom koronavirusa, te da je zbog tretiranja pandemije morala da ostavi sprovođenje programa na drugo mjesto, prenosi Klan Kosova.

"Stranka u koaliciji nije stala iza plana vlade i zato je pala. Ali, čak i da nije došlo do obaranja vlade nakon što se suočila sa pandemijom, pitanje programa bilo je u zapećku", ocjenila je Krasniqi u emisiji "Rubikon".

Prema njenim riječima, ova vlada je uspjela da se izbori sa pandemijom preduzimajući mjere koje su završile na Ustavnom sudu, ali, kako je navela, tim mjerama su uspjeli da se spasu životi građana i obezbjede zalihe potrebnog zdravstvenog materijala.

Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, rekla je da je dijalog pitanje oko kojeg su dva koaliciona partnera, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, morala da se slože.

"Od početka su morali da znaju da se ova vlada mora imati riješenost za veliki proces poput dijaloga. Kao i na prethodnu vladu, dijalog je uticao i na ovu. Nisu uspjeli da postignu dogovor. Slaba tačka ove koalicije bila je što se nisu složili da ukinu taksu i postave reciprocitet i nisu uspjeli da izguraju to do kraja", naglasila je Krasniqi.

Krasniqi je u emisiji "Rubikon" kritikovala i Skupštinu Kosova, koja je paralizovana u vrijeme pandemije bila neuspješna u donošenju zakona.

"Ustavni sud je obavezao Skupštinu Kosova da donese zakone zato što je vlada u ostavci. Proglašavanje vanrednog stanja nije bilo potrebno sve dok je ograničenja mogla da donosi Skupština. Ustavni sud je rekao da čak i skupštine opština mogu donositi uredbe o slobodnom kretanju", navela je Krasniqi.

O optužbama na račun Kurtijeve vlade za prekid odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, istakla je da je taj fenomen započeo od vlade Ramusha Haradinaja i takse.

"Taksa je postala problem i posmatrana je kao prepreka dijalogu. Federica Mogherini je takođe razgovarala o pitanju korekcije granica, a odbijanje Njemačke da podrži tu ideju dovelo je do neuspjeha dijaloga. Dakle, dijalog nije propao zbog takse. Jedan od alibija bila je taksa", ocjenila je Krasniqi.

Dodala je i da bi Ustavni sud trebalo da donese odluku kojom neće blokirati demokratiju na Kosovu i uzrokovati loše presedane za budućnost.

"Imamo blokadu države i moramo se izvući iz ove situacije. Vlada nema legitimitet u Skupštini i imamo Skupštinu koja ne može da obavlja svoju zakonodavnu funkciju. Izgleda kao začarani krug u kojem smo zarobljeni. Ustavni sud ne treba da uzrokuje presedane za blokiranje demokratije i pronalaženje trenutnog rješenja, jer time stvara probleme za budućnost", zaključila je Krasniqi.  

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova