U obraćanju povodom 100 dana rada

U obraćanju povodom 100 dana rada vlade v.d. premijer Albin Kurti izjavio je da su se sve stranke starog režima udružile kako bi srušile vladu koju vodi, uz ocjenu da se suočio sa frustriranim predsjednikom (Hashimom Thaçijem) koji je svakodnevno ometao njegov rad, prenosi Koha.

Obraćajući se ministrima Kurti je napravio presjek rada vlade u 100 dana i naglasio:

"U ovih 100 dana doneli smo odluke za uštedu javnog novca i zaustavljanje zloupotreba javnih položaja, čime se obogatio uski krug političke elite koja je kontrolisala cijelu državu. Protiv njih se ne može izboriti za 100 dana, ali preduzeli smo prave korake donošenjem ispravnih odluka. Ali u tih 100 dana imali smo i prepreke: globalna pandemija i frustrirani predsednik koji svakodnevno blokira rad vlade, kao i opozicija koja se okupila oko rušenja vlade", napomenuo je Kurti.  

Kako je naveo, u posljednje tri sedmice bilo je teško vladi da radi svoj posao kako treba u borbi protiv pandemije, jer su morali da sačekaju odluku Ustavnog suda.

Kurti je ocjenio da je više vremena provedeno baveći se usled toga drugim stvarima, a ne zdravstvom.

"Ujedinio se stari režim da sruši uspješnu vladu. Odatle sva ova mržnja prema vladi koja je dobro i korektno radila ne štedeći se. Žalosno je što se vladom bavio predsjednik", poručio je Kurti.

Prema nejgovim riječima, zloupotrebe u javnom sektoru su prestale, a smanjenjem kabineta ostvarila se ušteda novca od 1,4 miliona eura godišnje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore