Tačan datum narednih dana

Maturska komisija ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) odlučila je, nakon konsultacija sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje, da se maturski ispit održi u prvoj sedmici jula, a tačan datum biće određen narednih dana, nakon konsultacija sa drugim institucijama, prenosi Koha.

"Uzimajući u obzir situaciju sa pandemijom, uz konsultaciju sa NIJZ, maturski ispit će biti organizovan tako da bude što manje maturanata u ispitnom centru i u okviru ispitnih časova, kako bi se mogle sprovesti sve mjere zaštite za spriječavanje širenja virusa kovid-19", navodi se i u saopštenju Komisije dodaje da će se ispit održati u jednom danu za sve predmete i za sve maturante.

Test će sadržati 100 pitanja, po 25 od sva četiri ključna predmeta i trajaće 150 minuta.

Precizira se da je riječ o tri obavezna predmeta - albanski (bosanski) i engleski jezik i matematika i jedan izborni predmet, koji će student sam izabrati između izbornih predmeta koji će biti ponuđeni.

U toku maja, maturanti će biti detaljno informisani o svim važnim pitanjima koja bi ih mogla zanimati, kao što su: tačan dan i vrijeme mature, rok i način polaganja mature, lista izbornih predmeta dostupna maturantima.

Dodaje se i da će svi maturanti biti obavješteni o mjestu gdje će polagati ispit.

Upućeno je i obavještenje institucijama visokog obrazovanja, javnim i privatnim, da prijemne ispite planiraju krajem jula ili početkom avgusta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore