Za sada bez glasanja o novoj Vladi

Ustavni sud Kosova suspendovao je primjenu dekreta predsjednika Hashima Thaçija o određivanju Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za mandatara nove vlade, do 29. maja.

Sud je doneo odluku o privremenoj mjeri na zahtjev poslanika pokreta Samoopredjeljenje aktuelnog premijera na dužnosti Albina Kurtija  a koji su se sudu obratili i zahtjevom o procjeni ustavnosti Thaçijevog dekreta.

Ovim dekretom od 30. aprila predsjednik Kosova zahtjevao je od Hotija da u roku od 15 dana predstavi Skupštini Kosova prijedlog za sastav nove vlade, dok je zahtjev DSK bio da se novi premijerski kabinet izglasa u subotu 2. maja.

Nakon odluke o privremenoj mjeri Ustavnog suda, to nije moguće. Naime, Sud je ovim suspendovao predsjednički dekret do 29. maja, što znači da Skupština Kosova neće moći da glasa o novoj vladi za sada.

Thaçi je na Twitteru objavio da poštuje odluku suda i pozvao sve institucije i političke partije da urade isto.

Vlada Kosova na dužnosti pohvalila je odluku Ustavnog suda, saopšteno je iz Vlade. Dodaje se da je privremena mjera u javnom interesu i da takođe služi administraciji pravde. Ističe se da je važno imati na umu da ova suspenzija ne prejudicira konačnu odluku suda i s toga nema mjesta entuzijazmu.

I Demokratski savez Kosova, koji teži da formira novu vladu, saopštio je da će u potpunosti poštovati odluku Ustavnog suda. Iz te partije su dodali da ostaju posvećeni da, u skladu sa ustavnom normom, formiraju novu vladu i da su za to obezbjedili neophodnu parlamentarnu većinu.

Ono što se očekuje sada je odluka suda po pitanju ustavnosti Thaçijevog dekreta. Ustavni sud je ranije u petak, 1. maja, saopštio da ostaje posvećen tome da u skladu sa svojim odgovornostima i ustavnom funkcijom, ovaj predmet tretira kao urgentan i prioritetan.

Zašto Samoopredjeljenje optužuje Thaçija za kršenje Ustava?

Pokret Samoopredjeljenje smatra da je Thaçi određivanjem mandata iz drugoplarisane partije, Demokratskog saveza Kosova, prekršio Ustav.

U toj partiji su uvjereni da bi se nakon uspješnog izglasavanja nepoverenja Vladi treba održati novi izbori, u ovom slučaju nakon pandemije.

Svaka druga opcija formiranja vlade koja isključuje Samoopredjeljenje kao pobjedničku partiju na izborima 6. oktobra 2019. je kršenje Ustava, smatra Albin Kurti.

Thaçi je izjavio međutim da je njegova obaveza da osigura funkcionisanje centralnih institucija i u teškim okolnostima uslijed pandemije bolesti COVID-19, proglašene od strane Svjetske zdravstvene organizacije 11. marta 2020.

Kako je pala Kurtijeva Vlada?

Vlada Albina Kurtija srušena je 25. marta na zahtjev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.

Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smenio ministra DSK-a Agima Veliua jer je podržao prijedlog predsjednika Kosova Hashima Thaçija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

Demokratski savez Kosova, koju vodi nekadašnji kosovski premijer Isa Mustafa, sada teži da formira novu vladu sa Alijansom za budućnost Kosova takođe bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, Inicijativom za Kosovo Fatmira Limaja, Srpskom listom i ostalim partijama iz redova manjinskih zajednica.