Treba obustaviti glasanje za novu vladu

Profesor ustavnog prava Riza Smaka smatra da je lider Samoopredeljenja Albin Kurti imao puno pravo da se obrati Ustavnom sudu povodom odluke Hashima Thaçija da povjeri mandat Avdullahu Hotiju, jer se član 95 Ustava Kosova ne odnosi na vladu koja je na dužnosti nakon izglasavanja nepovjerenja, već na formiranje vlade nakon održanih opštih izbora.

Profesor Smaka je za Kosovo Onlajn istakao da Ustavni sud sada treba da tumači sve odredbe koje se odnose na formiranje vlade.

Prema njegovom mišljenju, najbolje rješenje bi bilo da se nakon pandemije održe novi izbori.

“Član 95 odnosi se na predsjednika vlade koji podnese ostavku ili kada je teško bolestan ili se proglasi invalidom prve kategorije, a Kurti to nije. Šta više, on planira da bude na toj funkciji do kraja svog mandata”, kaže Smaka.

On ponavlja da parlamentrane partije nisu imale pravo da traže formiranje vlade i dodaje da ne mogu da se pozivaju na član ustava 95. Smaka ocjenjuje i da Ustavni sud nije trebao da traži od poslanika da se izjasne o zahtjevu Samoopredjeljenja da se obustavu izglasavanje nove vlade.

“Imaju Ustav ispred sebe i 166 članova, ja ne mogu da objasnim taj njihov zahtjev. Ustavni sud bi trebao da da svoje mišljenje. Do tada treba obustaviti glasanje za formiranje nove vlade. Predložio sam da se donese ustavni amandman na član 95. Nakon dvije nedjelje može da bude usvojen i da se radi po ustavnom amandmanu. Ništa mi nisu odgovorili na to”, kaže Smaka.

Ustavni sud Kosova je 2014. godine već doneo jednu sličnu odluku u vezi formiranja vlade.

Profesor Smaka za Kosovo Onlajn napominje da Ustavni sud ne može da stvara nove odredbe.

“Što se tiče odredbe člana 95, stav peti, isključivo i ekskluzivno najveća politička partija, odnosno partija koja ima najviše mandata u Skupštini ima pravo da predloži mandatara. Za prvi put nije ništa sporno. Drugo, ne postoji precizirani rok za određivanaje mandatra i taj rok ne može da stvori predsjednik nekim pretpostavkama. Predsjednik vlade se poziva na vanredne okolnosti, to je sada pitanje diskrecije predsjednika vlade kao što je predsednik imao diskreciju da raspusti Skupštinu ili ne”, kaže Smaka.

Izvor: Kosovo Online