Poslanik Demokratske partije Kosova

Poslanik Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri optužio je aktuelnog premijera Albina Kurtija da je za vrijeme svoje "kratkotrajne vladavine od 50 dana na sramotan, antinacionalni i protivdržavni način pokušao da ponizi Kosovo i njegove građane u odnosu na Srbiju".

Tahiri je na svom Facebook nalogu napisao da je Kurtijevo poniženje krenulo "smijanjem sa premijerkom Srbije Anom Brnabić" i dvoumljenjem da li da dozvoli pristup Srbiji na more preko Kosova, ispunjavajući na taj način, kako je dodao, historijske potrebe Srbije.

"U vruheme pandemije, on je nastavio da predaje opštine na sheveru srpskoj nadležnosti i vlasti, zaboravljajući na posvećenost suverenitetu u tom duhelu. Prihvatanjem 1000 testova iz Srbije rehabilitovao je Vučića kao humanog čovjeka, čovjeka koji je bio dio Miloševićeve mašine, odgovorne za 13 hiljada civilnih žrtava na Kosovu", poručio je Tahiri.

On je Kurtija optužio i da je preko svog savjetnika, "postao sluga Srbije, jer je Dicka Martyja nazvao kosovskim prijateljem, a članove UÇK ratnim zločincima".

"Kada se više nije mogla očekivati veća poniznost od jednog Albanca, uputio je Ustav Srbije na razmatranje Ustavnom sudu Republike Kosovo. Dakle, ustav u kojem je Kosovo dio Srbije, kao teritorija, društvo, identitet i historija", rekao je čelnik Demokratske partije Kosova.

On je zaključio da je svojim postupcima na čelu vlade Albin Kurti pokazao koliko je blizak Srbiji i koliko je udaljen od Albanije.

Izvor: Kosovo Online