Njemačka i Francuska imaju ključnu ulogu

Evropska unija pokušava da se oporavi i preuzme vodeću ulogu u pregovaračkom procesu na relaciji Beograd - Priština, piše Gazeta Express.

Višemjesečni intenzivan rad Trumpovog izaslanika Rcharda Grenela rezultirao je postizanjem nekoliko sporazuma između Kosova i Srbije, što je aktiviralo najmoćnije države EU, ukazuje list.

Njemački analitičar Bodo Weber smatra da ukoliko Brisel želi da vrati izgubljeni kredibilitet u posljednje dvije godine, mora da odobri viznu liberalizaciju za Kosovo.

"Odgovornost prevashodno leži na Evropskoj uniji, nakon gubitka kredibiliteta u posljednje dvije godine, a koji je pogoršan Makronovom blokadom Sjeverne Makedonije i Albanije. Stoga bi prvi korak ka ponovnoj uspostavljanju kredibiliteta bio da se omogući liberalizacija viza", ocjenio je Weber.

On navodi da Njemačka i Francuska imaju ključnu ulogu u procesu vizne liberalizacije.

Weber je rekao da se boji da će zemlje koje blokiraju proces liberalizacije viznog režima za Kosovo, iskoristiti novu politčku situaciju u zemlji kako bi dodatno argumentovale svoje protivljenje.

Upitan da li očekuje brzi sporazum između Kosova i Srbije koji bi Vašington postigao nakon što LDK preuzme vlast na Kosovu, Weber je odgovorio da akteri koji podržavaju razmjenu teritorija ne mogu prevladati.

"Vjerujem da akteri koji podržavaju razmjenu teritorija ne mogu prevladati, s obzirom na to da bi povratak etnoteritorijalnim konceptima iz 1990-ih doveo region u haos", zaključio je Weber.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express