Za njega nema granica, nema zatvorenih mostova

Ukoliko vas put nanese prema Kosovu i želite da obiđete sredine naseljene i Srbima i Albancima, a pri tom vam je neophodna usluga prevoza, svi kontakti će vas, najvjerovatnije, odvesti do taksiste Vetona Nimanija iz Južne Mitrovice, navodi portal N1.

Iako živi i radi u podjeljenom gradu, za njega ne postoje prepreke, ali ni podjele među ljudima prema etničkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Jednakim nas je učinila i pandemija koronavirusa, a ovom taksisti, kao i mnogim preduzetnicima, gotovo potpuno ukinula izvore prihoda, piše N1.

Srbi, Albanci, stranci, u njegovom vozilu su svi jednaki, bez obzira na etničku ili neku drugu pripadnost. To je jedan od razloga zbog kojih usluge prevoza od Vetona traže političari, ljekari, novinari, advokati... i mnogi drugi.

Na relaciji između većinski srpskog sjevera i uglavnom Albancima naseljenog juga vozi svakodnevno, bez obzira na političke tenizije koje su na Kosovu česta pojava.

Ovim poslom se bavi više od dvadeset godina. Najteže je, kaže, bilo 1998. i 1999. godine kada bezbjednost nije postojala ni za koga.

“Ni za vas ni za nas”, objašnjava Nimani.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

Veton nije samo taksista, već i neko ko svakog dana radi na razbijanju predrasuda koje postoje među Srbima i Albancima. Izdvaja vožnju albanske porodice koja se sa strahom uputila za Beograd na Institut za majku i dijete.

"Poslije dvije nedjelje zvao me da idem da ga uzmem i vozim nazad sa djetetom i ženom… Cijelim putem iz Beograda do Mitrovice i do Dečana dok sam ga vozio on je pričao kako su se ponašali prema njemu, kako je našao lijek za dijete", prepričava Veton ovaj doživljaj koji će, kaže, pamtiti cijelog života.

Još se češće, kaže, dešavalo da prilikom odlaska u albanske sredine Srbi steknu potpuno drugačiju sliku od one koju su imali ranije.

"Došla jedna doktorka iz Novog Sada, bavi se i trgovinom, ima butik. Pita me preko telefona sto puta da li je sigurno“, kaže Veton.

Nakon obavljenog šopinga strah je nestao. "Sada ide sama, ja joj više ne trebam", kroz smijeh priča ovaj mitrovački taksista.

Veton sada živi u južnoj Mitrovici ali je rođen i odrastao u sjevernoj, gdje je živeo do početka bombardovanja 1999. godine.

"Za mene nema granica, nema zatvorenih mostova“, poručuje Veton.

Pandemija koronavirusa je u potpunosti promjenila njegov način života. Posla nema niti zakon dozvoljava da radi u ovom periodu. Ipak, vožnju na relaciji sjever-jug obavili smo uz posebne dozvole za kretanje.

Ovih dana ulazak u Sjevernu Mitrovicu je mnogo teži. Ovoga puta ne zbog političkih tenzija, već zato što je opština u karantinu i kretanje je moguće za ograničen broj ljudi.

Izvor: N1 Info