Politički analitičar

Politički analitičar Ramush Tahiri smatra da Pokret Samoopredjeljenje nije imao pravo da se žali Ustavnom sudu na odluku predsjednika Kosova Hashima Thaçija da mandat za sastav nove vlade povjeri Avdullahu Hotiju, prenosi Gazeta Express.

"Dekret je predat samo Hotiju, nije predat Samoopredjeljenju i nema potrebe da se objavljuje. Ustavni sud je presudio 2014. godine da predsjednik ima diskreciono pravo da da mandat svakoj stranci za koju je uvjeren da ima dovoljan broj glasova. To je ekskluzivno pravo predsjednika i ono se može uskratiti samo odlukom suda", rekao je Tahiri.

On je takođe ocjenio da Samoopredjeljenje ne može blokirati formiranje vlade ili izdejstvovati nove izbore, već to može učiniti samo parlamentarna većina.

"Samoopredjeljenje nije saopštilo šta je podnelo sudu. Da li su predali pismo predsjednika u kom je naveo da Samoopredjeljenje nije iskoristilo mandat koji im je dao? Da li oni smatraju da predsjednik nema pravo nikome osim Samoopredjeljenju da da mandat? Da li Samoopredjeljenje ima ekskluzivno pravo na vladu? To je objasnio sud 2014. i zato mislim da neće doći do obustavljanja odluke i da će Skupština moći da izabere novu vladu. Ne može jedna stranka da blokira formiranje vlade i izdejstvuje nove izbore, već to može parlamentarna većina", rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express