Profesor ustavnog prava

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu kaže za Kosovo Onlajn da je predsjednik Kosova Hashim Thaçi dužan da mandat za sastav nove vlade ponovo povjeri nekom iz Pokreta Samoopredjeljenje, koji je pobjedio na oktobarskim izborima, a da se ukoliko ta stranka ne bude mogla da obezbjedi prostu većinu od 61 poslanika u Skupštini Kosova ide na nove izbore, koji se raspisuju u roku od 45 dana.

Medutim, Baraliu navodi i da se ustav Kosova često kršio u prošlosti pa tako ne bi bio iznenađen da mandat za sastav vlade dobije i neka druga politička partija.

“Nismo mi primerni u smislu poštovanja ustava i zakona, u ovoj zemlji više puta se to desilo pa je moguće da se napravi neka kombinacija između političkih partija koje su bile u koaliciji PAN. Ali to nije u skladu sa ustavom”, tvrdi Baraliu.

On napominje i da je drugoplasirana partija na posljednjim izborima LDK Ise Mustafe postavila crvene linije kada je u pitanju formiranje vlade sa Demokratskom partijom Kosova Kadri Veselija, koja je po broju glasova treća partija na Kosovu i ima 24 poslanika u Skupštini Kosova.

“Ako bar malo održe svoja obećanja biračima, te crvene linije bi trebale da se poštuju. Nema koalicije među njima ni zajedničkog rada u vladi. Ako u politici nema etike ni morala, kao što je bilo ranije, onda možemo svašta očekivati, raznu političku matematiku”, ocjenjuje Baraliu.

Podsjetimo, predsjednik Kosova je za sutra, 30. marta, najavio konsultacije sa partijama u vezi određivanja mandatara za sastav nove vlade, a nakon što je prethodna srušena 25. marta.

Izvor: Kosovo Online