Obilježavanje na terenu će biti problematično

Demarkacija granice Kosova i Srbije predstavljaće veliki problem za stručnjake, izjavio je geograf Florim Isufi u intervjuu za Internet ekonomiju.

On je ukazao da, čak i ako se u razgovorima između Kosova i Srbije obe strane dogovore o promjenama ili korekciji granica, obilježavanje granične linije na terenu će biti vrlo problematično, prenosi Koha.

Kaže da je na to upozorio prije tri godine, dodajući da ga niko nije shvatio ozbiljno.

Isufi, koji je nedavno podneo ostavku u Državnoj komisiji za obilježavanje granice sa Crnom Gorom, predviđa poteškoće u postizanju sporazuma ukoliko ne bude posredovanja iz inostranstva.

"Ukoliko sporazum ostavimo obema stranama, a one počnu da insistiraju na promjeni i modifikaciji granica, to će zaista biti veliki problem. Rekao sam to prije tri godine. Tada to niko nije uzeo u obzir, ali znao sam da ako dođe do takve situacije, da će to biti veliki problemi", dodao je.

Problem nedefinisane granice Kosovo ima i sa Crnom Gorom.

Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj, kada je stupio na funkciju u novembru 2017., raspustio je Državnu komisiju za razgraničenje, dok je istovremeno profesor Shavrim Buliqi osnovao tim koji će biti zadužen za stvaranje Državne komisije za razgraničenje.

Kosovo i Crna Gora 16. februara 2018. složile su se da revidiraju sporazum a predsjednik Kosova Hashim Thaçi i njegov crnogorski kolega Filip Vujanović potpisali su zajedničku izjavu.

Parlament je ratifikovao sporazum o demarkaciji 21. marta 2018. godine, a taj sporazum  Evropska unija postavila kao uslov za ukidanje viza.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore