Vlada bi trebalo da bude opreznija

Opozicione stranke na Kosovu protive se planu premijera Albina Kurtija da se postepeno ukine stopostotna taksa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Opozicija ističe da vlada ne treba na brzinu da ukine takse već bi trebalo da bude opreznija. Prema stavovima opozicije bez uklanjanja razloga koji su doveli do uvođenja takse nju ne bi trebalo ukidati.

U stranci bivšeg premijera Ramusha Haradinaja izrazili su oštro protivljenje namjeri da se taksa ukine. Poslanik Pal Lekaj rekao je da je Alijansa za budućnost Kosova odlučna da se usprotivi ukidanju takse.

Prema njegovim riječima, bez okvirnog dogovora i međusobnog priznavanja između Srbije i Kosova ne treba razmišljati o ukidanju takse. Lekaj je rekao da su postignuta dva sporazuma dok je porez bio aktivan.

“Ne moramo žuriti, Vlada Kosova treba da bude pažljiva. Mislim da je taksa jedina vrijednost za međusobno priznavanje. Vidjeli smo da imamo dobru praksu, sklopljena su dva sporazuma i bez ukidanja takse. Ovo je moćan argument koji pokazuje da ne moramo žuriti. Zato tražimo od Kurtijeve vlade da radi u interesu Kosova, u interesu proizvođača i osnaživanja države Kosovo”, rekao je Lekaj.

Alijansa za budućnost Kosova ima stav da se ni na koji način ne ukida taksa bez okvirnog sporazuma i međusobnog priznavanja, istakao je Lekaj.

Isti stav izneo je i poslanik Socijaldemokratske inicijative Endrit Shala, koji kaže da će se usprotiviti odluci o ukidanju takse na robu iz Srbije.

“Mislim da ovu mjeru ne treba ukinuti sve dok se ne eliminišu razlozi koji su nas natjerali na preduzimanje takve mjere. Stav Inicijative je da sve dok se ne uklone razlozi koji su prisilili Vladu Kosova da donese takvu odluku, ova mjera treba da ostane na snazi”, rekao je Shala.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bedri Hamza kaže da je u interesu Kosova da održi partnerstvo sa SAD i EU.

“Interes zemlje je da održi partnerstvo sa SAD, EU i drugim partnerima. U tom kontekstu moramo pronaći ravnotežu u onome što je u interesu zemlje. Ne da gledamo šta od nečega dobijamo ili gubimo već širu sliku. Postupiti na osnovu vrlo precizne političke i državne analize”, poručuje Hamza.

S tim u vezi, istraživač Kosovskog demokratskog instituta Jeta Krasniqi kaže da svaku odluku koju donese Vlada Kosova treba prethodno dobro analizirati.

“Čini se da se pritisak povećava od međunarodnih partnera. Ali ono što mi kao civilno društvo zahtjevamo od kosovskih institucija jeste da svaka akcija koju preduzmu bude akcija koja će dodatno jačati državu Kosovo. Da štiti interese Kosova i da bude dobro osmišljena, uz pravu strategiju sprovođenja. U svakom trenutku staviti Kosovo u jači položaj u odnosu na  Srbiju”, rekla je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline