Bivši poslanik skupštine Kosov

Bivši poslanik skupštine Kosova Milaim Zeka ocjenio je danas da je cilj EU da pogorša odnose Kosova sa SAD ili da usmjeri premijera Albina Kurtija u pogrešnom pravcu.

Zeka je, komentarišući podršku EU Kurtijevoj najavi delimičnog uklanjanja takse na robu iz Srbije i BiH, ocjenio da je cilj takve podrške da usmjeri Kurtija u pogrešnom pravcu ili da prouzrokuje zahlađenje odnosa između Kosova i SAD.

“Treba biti lud sa tri diplome da bi vjerovao onome što se poruči iz Brisela. Da nas Brisel voli ne bi nas izolovao 20 godina, kao da imamo koronavirus. Vlada više ne bi smela da ima dilemu osim da sluša Ameriku, Njemačku, Veliku Britaniju i sve one koji nas podržavaju”, naveo je Zeka u objavi na Facebooku.

Zeka je ovaj stav izneo nakon današnjeg saopštenja EU koja je pozdravila najavu premijera Albina Kurtija da će Kosovo djelimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, dok je stav, specijalnog izaslanika američkog predsjednika, Rcharda Grenella dijametralno suprotan.

Zeka ocjenjuje da u odnosu prema Kosovu, istorijski gledano, sa izuzetkom Njemačke, Austrije i Engleske, ostatak Evrope je ili imao neutralan stav, ili je bio na strani Srbije.

Sa druge strane, SAD su uvijek bile na strani Kosova, navodi Zeka.

Izvor: Kosovo Online