Predsjednica

Predsjednica "Alternative" Mimoza Kusari Lila, koja je i članica parlamentarne grupe Samoopredjeljenja, rekla je da zahtjevi DSK za mjesto predsjednika skupštine i predsjednika države stvaraju uvjerenje da ta stranka ne želi koaliciju sa Samoopredjeljenjem.

„Jasno je da je čitav proces u kontinuitetu bio propraćen različitim zahtjevima u vezi sa visokim državnim funkcijama, a ti zahtjevi su došli iz DSK, prvobitno za položaj predsjednika zemlje, a sada i za predsjednika parlamenta”, rekla je Kusari Lila.

Dodala je da, ukoliko se govori o povratku na nultu tačku pregovora i ako se traži mjesto predsjednika Skupštine Kosova, onda se stvarno stiče uvjerenje da oni pokušavaju da pronađu razloge kako ne bi došlo do dogovora o koaliciji između DSK i Samoopredjeljenja.

“Uprkos onome što se do sada dogodilo, vjerujem da je krajnji i vrlo kritičan trenutak da Kosovo ima novu vladu i da ova vlada započne rad na reformama i odlukama koje su očekivane i na osnovu kojih su dobijeni izbori 6. oktobra“, rekla je ona.

Izbor Glauka Konjufce za predsjednika parlamenta, Kusari Lila je nazvala urgentnošću, a ne igrom Samoopredjeljenja. Kaže da je Albin Kurti ponudio to mjesto DSK prije 24. decembra, kada je održana konstitutivna sjednica.

„Vjerujem da se to može nazvati neophodnošću ili hitnošću za izgradnjom institucija, a ne igrom, jer je Kurti bio jasan kada je proslijedio ponudu DSK sa određenim rokom, ako ne grešim, do 24. decembra. Tada DSK nije uzvratila pozitivnim odgovorom i odlučeno je da se glasa za izbor predsjednika parlamenta. Međutim, uslijedila je totalna konfuzija koju je DSK javno pokazala, jer je većina poslanika ove stranke glasala za izbor Konjufce za predsjednika Skupštine Kosova”, rekla je Kusari Lila.

Ona se zapitala kao se može mijenjati mišljenje u roku od dvije do tri sedmice i tražiti ukidanje procesa u kojem su oni masovno glasali “za”. “Vjerujem da bi mjesto predsjednika skupštine trebalo smatrati zatvorenim pitanjem, baš kao što bi razgovore trebalo nastaviti od te tačke ili ih tretirati u novom formatu, ali sa jasnim ciljem da se dogovor postigne“, rekla je ona.

Spomenula je i prioritete naredne vlade i posao za budućeg premijera, priprema nacrta budžeta za 2020. godinu.

"Kurtijev prvi posao je priprema nacrta budžeta, iako je odlazeća vlada izjavila da ima spreman nacrt. Međutim, novi premijer će postaviti svoje prioritete i koliko je to moguće, neke budžetske kategorije prilagoditi po svom, sada već dogovorenom programu vlade, a zatim promjene implementirati u reformama administracije. Nakon toga slijede reforme u administraciji, jer je rečeno da od 21. ministarstva koliko ima trenutno, treba 10 ministarstava spojiti u preostalih 12, a onda po potrebi sagledati druge mogućnosti za reviziju budžeta i budžetske intervencije u drugoj polovini ove godine“, pojasnila je Kusari Lila.

Iako je prošlo tri mjeseca od održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, nova vlada još nije formirana zbog činjenice da pobjednička stranka, Pokret Samoopredjeljenje i druga stranka, Demokratski savez Kosova ne uspjevaju da formiraju koaliciju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express