Prevarili 500 građana

Osnovni sud u Prizrenu osudio je dvojicu Albanaca na ukupno deset godina zatvora, a trećeg na šest mjeseci uslovne kazne zbog toga što su 500 građana prevarili obećavajući im da će im izvaditi njemačke radne vize, prenosi prištinska Koha.

Osuđenima Flamuru Hoxhi, Besimu Rexhaju i Veprimu Rexhepiju stavlja se na teret prevara, pranje novca i falsifikovanje dokumenata.
Flamur Hoxha osuđen je na šest godina zatvora. Njemu je ujedno izrečena i novčana kazna u iznosu od 21.000 eura. Po donošenju presude on je ostao u pritvoru.
Besim Rexhaj osuđen je na četiri godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 12.000 eura, dok je treći – Veprim Rexhepi, osuđen na šest mjeseci uslovne kazne zatvora zbog falsifikovanja isprava.
Prvoj dvojici je takođe zaplenjen dio imovine, a oni će biti u obavezi da nadoknade štetu oštećenima nakon što presuda bude postala pravosnažna.
Advokat Flamura Hoxhe, najavio je žalbu Apelacionom sudu, zbog toga što je, kako prenosi prištinska Koha, tužilaštvo pogrešno izračunalo nanete štete u ovom slučaju.
Navodno je do 3.000 eura plaćano za njemačku radnu vizu, prenosi ovaj mediji, dodajući da ovo nije jedini slučaj prevare sa vizama na Kosovu, te da su optužnice podignute u još dva slučaja koji još uvijek nisu pokrenuti pred Osnovnim sudom u Prištini.
Zbog prevare u vezi sa vizama pred Osnovnim sudom u Prištini se vode još dva postupka i to protiv bivšeg poslanika Evroatlantske partije, Milaima Zeke i drugi, protiv sina bivšeg kosovskog predsjednika Rugove, takođe poslanika, Uke Rugove i bivšeg ministra kulture, omladine i sporta Astrita Haraqija.