Predsjedništvo se sastalo jučer

Predsjedništvo LDK sastalo se jučer, a na sastanku kojim je predsjedavao lider ove partije, Isa Mustafa, doneto je nekoliko zaključaka – među njima i da je za funkcionisanje potencijalne koalicije sa Samoopredjeljenjem (LVV), neophodno uravnoteženo upravljanje.

Predsjedništvo LDK na sastanku se bavilo situacijom nakon konstitutivne sjednice skupštine Kosova. LDK procjenjuje da je u najboljem interesu zemlje da se sprovedu rezultati izbora od 6. oktobra 2019 i uspostave institucije“, naveli su na zvaničnom Facebook profilu.

Navode još i da vjeruju da su oni stranka koja nosi odgovornost za uspostavljanje institucija i izražavaju spremnost da nastave razgovore sa LVV.

Međutim, ti pregovori moraju biti zasnovani na povjerenju i partnerstvu, kao i uravnoteženim upravljanjem i zajedničkim odgovornostima, što je od vitalnog značaja za funkcionisanje potencijalne koalicije, kao i za demokratsko funkcionisanje institucija.

"LDK poziva Samoopredjeljenja da razmisli o ovom principu podele vlasti i ravnoteže, na osnovu kojeg je izgrađen stav LDK", zaključuju.

Slične poruke spremnosti za dalje pregovore, poslao je ranije jučer i lider Samoopredjeljenja, Albin Kurti. On je video porukom saopštio imena pet ministara i jednog zamjenika premijera iz svoje stranke i pozvao LDK da učine isto i nastave koalicione pregovore.

I dok je imenovao ministre i zamjenika premijera, samo par sati nakon te video poruke, na sastanku sa predsjednikom, Hashimom Thaçijem, na kom je trebalo da imenuje i kandidata za premijera ispred svoje partije i zvanično otpočne proces formiranja vlade Kosova, to je odbio.