Formiranje vlade od vitalnog značaja

Sastanak predsjednika Hashima Thaçija i lidera Samoopredeljenja Albina Kurtija trajao je 15 minuta i završen je bez konkretnog rezultata. Kandidat za premijera Albin Kurti rekao je novinarima da je sastanak bio konsultativan, dok je predsjednik Kosova na Facebook profilu napisao da je Kurtiju dao dodatnih 48 sati da predloži mandatara.

Sastanak sa Albinom Kurtijem je važan korak ka daljem konstituisanju kosovskih institucija, napisao je predsjednik Kosova na svom zvaničnom Facebook profilu.

"Potreba za formiranjem vlade od vitalnog je značaja za državu i građane Kosova. Gospodin Kurti danas nije bio spreman da ponudi ime kandidata iz Samoopredjeljenja. Kao predsjednik države, iskoristiću svoj ustavni i zakonski autoritet u cilju očuvanja i negovanja političkog i građanskog jedinstva i evroatlanske orijentacije Kosova. Zato sam odlučio da ponudim Kurtiju dodatnih 48 sati da predloži kandidata za sljedećeg predsjednika Vlade Kosova, prije nego što preduzmem sljedeće ustavne i zakonske mjere", napisao je Thaçi.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, rekao je nakon sastanka koji je trajao svega 15 minuta, da je predsjednik Kosova tražio prijedlog buduće vlade.

"Ovo je bio kratak konsultativni sastanak bez pravnih efekata... Salušao sam predsjednika nekoliko minuta, predsjednik je izrazio interesovanje za formiranje vlade, ali je istovremeno rekao da zna da nam je potrebno određeno vrijeme. Međutim mi ćemo takođe izaći sa prijedlogom", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će o mandataru za sastav vlade konsultovati predsjedništvo Samoopredjeljenja. Ističe da su sada potrebna imena ministara i zamjenika ministara od strane Demokratskog saveza Kosova.

"Ja želim da se što prije sastanemo sa DSK kako bi potvrdili našu saradnju sporazumom. Insistirao sam na što češćim sastancima i želeo bih da se to što prije dogodi", kazao je Kurti.

Navodi i da je spreman na sastanke sa Demokratskim savezom Kosova  u vezi koalicije, a ističe i da će sa predsjednikom Thaçijem razgovarati i ubuduće.

Aleksandra Zdravković, RTK2