Sporna funkcija predsjednika Kosova?

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje (LVV) i kandidat te stranke za premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da će se, ako ne bude sporazuma o koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (LDK), ići na nove izbore.

U intervju za Radio televiziju Kosova (RTK) on je rekao da bi Samoopredjeljenju odgovarali novi izbori jer je nakon pobjede na prijevremenim parlamentarnim izborima povećana podrška njegovoj stranci, ali je istovremeno poručio da to nije cilj LVV.
"Vodim se opštim interesom, državnim interesom koji zahtjeva da LVV i LDK što prije formiraju Vladu", kazao je on. Rekao je da na sastancima sa liderom LDK Isom Mustafom nije razgovarano o funkciji predsjednika i konkretnim imenima, ali da je, kako je naveo, istakao da u zemlji ima mnogo imena i insistirao da se razgovara o strategiji prijevremenog izbora predsjednika Kosova.
Kurti je ocijenio da je najznačajnije da se popune funkcije premijera, predsjednika parlamenta i 12 ministara i da poslije toga razgovara o funkciji predsjednika Kosova.