Najava VV i LDK

Sve mjere koje je Srbija preduzela u odnosu na Kosovo, zauzvrat, mogu imati efekat nametanja recipročnih mjera od strane Kosova u odnosu na Srbiju. Ovo su najavile dvije stranke koja trenutno razgovaraju o formiranju buduće Vlade Kosova, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova.

Mjere reciprociteta, prema riječima zvaničnika ove dvije političke stranke, mogle bi zameniti taksu od 100 odsto koju je odlazeća vlada od novembra 2018. uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, koji je ujedno i kandidat za premijera Kosova, već je nekoliko puta izjavio da je spreman da zamjeni stopostotnu taksu sa mjerom reciprociteta.

Te mjere će, prema njegovim riječima, uključivati slične akcije Kosova u odnosu na Srbiju u vezi sa trgovinom robom, sertifikatima o proizvodnji robe, registarskim tablicama, bilo da se radi o prometu putnika ili robe, univerzitetskim diplomama, špediciji i slično.

Sytrime Dervisholi, direktor Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine i industrije, kaže za Radio Slobodna Evropa da u međudržavnoj trgovini nisu dobrodošli ni takse ni reciprocitet.

Međutim u trenutku, kako kaže, kada jedna država počinje da mijenja svoje ponašanje prema drugoj, sa kojom ima ugovorne trgovinske odnose, kao što je Kosovo imalo sa nekim zemljama u regionu putem Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), onda je dozvoljeno da iste mjere primjeni država koja je oštećena.

“Reciprocitet treba da se primjenjuje samo u onim slučajevima kada jedna zemlja drugačije tretira drugu. Na primjer, Srbija i Bosna i Hercegovina primjer su nepoštene trgovinske prakse prema Kosovu, na to može da uzvratiti i Kosovo. Uvijek govorim u skladu sa međunarodnom praksom. Srbija ne priznaje kosovske registarske tablice, takođe ne priznaje komercijalna dokumenta, onda i Kosovo može iste mjere primjeniti na navedene države”, objašnjava Dervisholi.

Sa druge strane, predstavnici poslovne zajednice i ekonomski eksperti daju različite ocjene primjene mjera, bilo tarifnih, bilo recipročnih.

Arian Zeka, izvršni direktor pri Američkoj privrednoj komori u Prištini, kaže da postoje prepreke u trgovini između zemalja u regionu, ali ističe da je svaka tarifna ili necarinska barijera suprotna duhu i obavezama koje je Kosovo preuzelo potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Poziv Američke privredne komore Ministarstvu trgovine i industrije i Vladi Kosova bio je da se ti mehanizmi koriste u okviru sporazuma CEFTA, koji predviđaju rješavanje bilo kakvog trgovinskog spora između strana u sporazumu”, rekao je Zeka za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Kosovo Online/RSE