Učestvovao u ratovima u Siriji

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je juče optužnicu protiv okrivljenog A.M. za krivično djelo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi".

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je okrivljeni A.M. dana 24.07.2015, smišljeno i sa umišljajem, kao i uz prethodnu pripremu, napustio teritoriju Republike Kosovo preko graničnog prelaza Đeneral Janković (Elez Han) i otišao na teritoriju Republike Makedonije, gdje je kontaktirao pristalice terorističke organizacije ISIS, a zatim je u neutvrđenom vremenu, u avgustu 2015. godine, sa falsifikovanim pasošem na ime jedne osobe iz Skoplja, autobusom otputovao preko Grčke do Istanbula, a odatle otišao na granicu Sirije.
Okrivljeni A. M. se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji ISIS, gdje je nakon taktičke i borbene obuke aktivno učestvovao u ratovima u Siriji, gdje su ga kurdske snage uhapsile dana 26.07.2017, gdje je ostao do 19. 04. 2019, nakon čega je vraćen na  Kosovo.
Ovim radnjama okrivljeni A.M. počinio je krivično djelo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi" iz člana 136 stav 2 Krivičnog zakonika Republike Kosova.