Koordinator Komisije za nestala lica Vlade Kosova

Koordinator Komisije za nestala lica Vlade Kosova Kushtrim Gara izjavio je da sudbina nestalih lica ostaje najveća rana i uznemirenost mnogih kosovskih porodica nasljeđenih iz nedavnog rata, dok bi postizanje sporazuma sa Srbijom trebalo usloviti rasvjetljivanjem sudbine nestalih, prenosi RTK.

Gara je rekao da od 2004. godine, kada su započeli prvi sastanci između Kosova i Srbije, postoji mehanizam dijaloga za nestale osobe, kojim je posredovao Međunarodni crveni krst.

Postavljanje pitanja nestalih osoba u političkom dijalogu stalni je zahtev članova porodica i Komisije za nestala lica, naveo je on i dodao da bi pitanje nestalih trebalo da bude prioritet na svim sastancima između Kosova i Srbije.

On je kazao da je pitanje nestalih izvan određenih stranačkih ili vladinih politika i istakao da je iskustvo dijaloga sa Srbijom o nestalima pokazalo da samo pritisak međunarodne zajednice može nagovoriti Srbiju da otvori arhive.

Otkako je započeo proces dijaloga sa Srbijom, Kosovo nikada nije moglo da stavi pitanje nestalih na dnevni red, a bilo je mnogo obećanja, ali o tom pitanju formalno nikada nije razgovarano sa Srbijom.

Izvor: RTK2