Vijest je potvrdio Ogranak ratnih vojnih veterana OVK u Orahovcu.

Pozivi Specijalnog suda bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova nastavljaju da stižu. Posljednji takav poziv upućen je Besimu Bajramiju, bivšem vojniku OVK iz orahovačkog sela Drenovac.

Vijest je potvrdio Ogranak ratnih vojnih veterana OVK u Orahovcu.

"Nastavlja se sa slanjem poziva od strane Specijalnog suda u Hagu. Sljedeći pozvani je bivši vojnik OVK Besim Bajrami iz sela Drenovac u Orahovcu", prenosi Koha.

Bajrami je kazao da je pozvan kao svjedok, dok će se pred Sudom pojaviti krajem oktobra.

U posljednje vrijeme od strane Suda saslušana je u svojstvu svjedoka bivša poslanica Demokratske partije Kosova Safete Hadergjonaj, koja je saslušana u sjedištu Euleksa u Prištini 19. septembra.

Osim Hadergjonaj, poziv Suda dobila je i bivša poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj, koja je tokom sukoba obavljala funkciju ljekara OVK u operativnoj zoni Dukađini, koja je pozvana u svojstvu svjedoka.

Takođe, bivši zamjenik komandanta Generalštaba OVK Sokol Bashota saslušan je prošlog mjeseca u Hagu kao osumnjičeni, koji je po povratku u Prištinu rekao da su mu specijalni tužioci ponudili sporazum, koji je, kako je rekao, odbio.

Takođe u septembru je u Sloveniji intervjuisan Naima Maloku, bivši oficir OVK.

Ranije je pozvano na desetine članova OVK, uključujući kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, kao i mnoge druge visokorangirane ličnosti u nekadašnjoj OVK.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore