Kosovski institut za evropsku politiku

Kosovo zaostaje u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i do sada je ispunilo samo pet od ukupno 22 prioriteta Evropske agende, ocjenio je Demuah Shasha iz Kosovskog instituta za evropsku politiku, prenosi Zeri.

Shasha je rekao, kako se navodi, da Kosovo nije uspjelo da izvrši reforme u većini oblasti zahtevanih sporazumom.

"Evropska reformska agenda pokrenuta je u novembru 2016., a sada, tri godine kasnije, samo pet prioriteta je potpunosti ispunjeno od 22, što znači da statitistički i drugi pokazatelji govore o dubokom nedostatku političke volje da se sprovede Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji (SSP)", rekao je Shasha.

Prema njegovom mišljenju, tri godine poslije potpisivanja SSP-a "kosovske institucije su se pokazale loše u sprovođenju" tog sporazuma.

On je precizirao da na takav zaključak upućuju statistički podaci EU, kao i posljednji godišnji izvještaj vlade o sprovođenju SSP. To pokazuje, kako je dalje naveo Shasha, "da nedostaje političke volje za sprovođenje reformi na putu integracije Kosova".

Ocjena o stagnaciji u oblasti vladavine prava, kaže Shasha, zasnovana je velikim djelom na činjenici da na Kosovu nije bilo napretka u borbi protiv korupcije, posebno na visokom nivou, i organizovanog kriminala. Pored toga, dodaje Shasha, konstatovana je ekstremna politizacija javne uprave.

"Tu smo u 2018. godini, bez presedana, imali ekstremnu politizaciju javne uprave, javnih institucija, nezavisnih institucija, u rasponu od tužilačkog sistema do, recimo, upravljanja spomenicima kulture, svake agencije, državnog tijela, ispolitizovane su do srži, tako da su ta odlaganja sprovođenja izazvala posljedice u toku čitavog procesa integracije, s tim da su posljedice bile najvidljive u procesu vizne liberalizacije i njene potpune stagnacije", rekao je Shasha.

On je istakao, takođe, da EU nije dodjelila Kosovu obećana finansijska sredstva što, je, kako je naglasio, zabrinjavajuće.

"Uprkos potpisivanju sporazuma prije više od dvije godine, Kosovu nije dato ni centa sredstava, uprkos sporazumu koji kaže da se prva isplata vrši odmah po potpisivanju, pošto je 25 miliona eura podjeljeno na rate, a samim tim i prva rata u vrijednosti od 5.5 miliona eura trebala bi biti u kosovskom budžetu, što se nije dogodilo", rekao je Shasha.

"Prije nekoliko mjeseci otkazana je vrlo značajna investicija u zaštitu životne sredine, tako da zaključujemo da nemamo institucije koje ozbiljno shvataju reforme SSP-a", podsjetio je Shasha.

Ipak, on je konstatovao da je prošle godine Kosovo izgubilo više od 40 miliona eura zbog "nedostatka kapaciteta za sprovođenje reformi".