Proces rasprave o teritorijalnoj organizaciji

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave Kosova je otpočelo proces rasprave o teritorijalnoj organizaciji opština kojem se protivi Asocijacija kosovskih opština, zato što smatra da ovaj proces ima "tendenciju da radi ka formiranju Zajednice srpskih opština", piše Ekonomiaonline, prenosi RTK.

Prema riječima Sazana Ibrahimija, izvršnog direktora Asocijacije kosovskih opština, iako pozvana da delegira predstavnike u radnoj grupi MALS, ova Asocijacija je to odbila.

"Dana 2. jula, Ministarstvo administracije i lokalne samouprave proslijedilo je određene odluke i uputilo zahtjev Asocijaciji kosovskih opština da delegira članove koji bi učestvovali u nekim radnim grupama, a jedna od tih radnih grupa biće o teritorijalnoj organizaciji opština i formiranju asocijacija opština. Mi kao AKO nismo delegirali predstavnike i protivimo se ovom procesu, jer mislimo da može da donese probleme Republici Kosovo", rekao je Ibrahimi za "Ekonomi online".

Smatra da ovaj proces ima tendenciju ka formiranju Zajednice srpskih opština.

"Asocijacija kosovskih opština vjeruje da će se ove tehničke grupe pretvoriti u političke grupe i zahtjeva da se rasprava o administrativnim granicama i formiranju opština odloži do stvaranja nove vlade i da radne grupe koje se bave formiranjem asocijacija, teže da rade na asocijaciji većinski srpskih opština", rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi dodaje i da vjeruje da će se ove radne grupe pretvoriti u radne grupe o promjeni administrativnih granica opština.

"Radna grupa koja će se baviti formiranjem asocijacija ima tendenciju da radi u korist Zajednice srpskih opština. Kada je neko pitanje osjetljivo za Republiku Kosovo, srpska zajednica obično iznosi zahtjeve i u ovom slučaju mogu da iznesu zahtjev da se promjene administrativne granice nekih opština", rekao je još Ibrahimi za "Ekonomiaonline".

Podsjetio je na to da postoji 15 zahtjeva za formiranje opština na Kosovu, među kojima je i jedan zahtjev nevećinske zajednice.

Podsjećamo, septembra prošle godine, tema promjene administrativne granice opštine Gračanica došla je u žižu srpske javnosti na Kosovu. Tada je opština Gračanica odlučila da pokloni oko 15 ha opštinske teritorije na kojoj se nalazi elitno većinski albansko naselje Mariona – susjednoj opštini Kosovo Polje.

Međutim, za sprovođenje odluke ove dve opštine, potrebno je izmijeniti Zakon o administrativnim granicama opština koji je jedan od takozvanih "zakona od vitalnog interesa" definisanih članom 81 Ustava Kosova. Zakone od vitalnog interesa je moguće mijenjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

Izvor RTK/KoSSev