Napori za koalicionim sporazumom još u toku

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lutfi Haziri izjavio je da su napori da se postigne koalicioni sporazum sa Samoopredjeljenjem još u toku i apelovao članove obje stranke da se suzdrže u izjavama, prenela je Gazeta Express.

"Osmani i ja podržavamo postizanje političkog sporazuma. Imamo volju i želju. Molio bih da se suzdržimo od takvih izjava“, rekao je Haziri u zajedničkom obraćanju novinarima sa Vjosom Osmani i naglasio da je to proces u kojem lideri obje stranke pokušavaju da nađu najbolje rješenje.

Haziri je apelovao na članove Samoopredjeljenja da prihvate Vjosu Osmani kao kandidata za premijera, rekavši da „ne bi trebalo biti nikakve sumnje u njene političke i profesionalne kapacitete“.

Međutim, na svom Twitter nalogu Albin Kurti je poručio da je Samoopredjeljenje „najveća politička organizacija na Kosovu“ i da je to potvrđeno na nedavnim istraživanjima javnog mnjenja.

„Buduću vladu će voditi Samoopredjeljenje, na socijaldemokratskim principima pravde, jednakosti i razvoja“, napisao je Kurti, ali je ostalo nedorečeno kakav će odnos Samoopredjeljenja biti prema LDK.

Prethodno je poslanik Samoopredjeljenja Xhelal Sveçla oštro kritikovao LDK, koji je kandidovanjem Vjose Osmani za premijera, kako je rekao, pokazao da ne želi predizbornu koaliciju sa Samoopredjeljenjem.

„Samoopredjeljenje je dalo sve od sebe, ne prejudicirajući čak ni ime kandidata za premijera, tako da bi Samoopredjeljenje i LDK sve odlučivali zajedno, ali nekoordiniranom i podmuklom odlukom da se najavi kandidat za premijera, LDK je pokazao da ne želi predizbornu koaliciju”, napisao je Sveçla na svom Facebook profilu.