Podaci Međunarodnog Crvenog krsta

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1.653 osobe vode se kao nestale na Kosovu i njihova sudbina još uvijek je nepoznata.

Resursni centar za nestale osobe uz podršku Britanske i Ambasade SAD na Kosovu organizuje svoju godišnju konferenciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana žrtava nasilja, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o podršci procesu rasvjetljivanja sudbine nestalih lica.

Sukob na Kosovu krajem 1990. godine doveo je do desetina hiljada žrtava i stotina hiljada civila raseljenih iz svojih domova, piše Koha, prenosi Kosovo-online.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1.653 osobe, od 6.024 prijavljene kao nestale između 1998. i 2000. godine, još uvijek se vode kao nestali.

U tom cilju, ovogodišnja konferencija o Međunarodnom danu žrtava nasilja ima za cilj da pomogne procesu otkrivanja sudbine nestalih, da ojača saradnju između porodica nestalih iz svih etničkih grupa, zahtjeva veću odgovornost nadležnih institucija i podigne svijest i razumijevanje šire javnosti o pitanju nestalih osoba.

Učesnici su imali priliku da razgovaraju sa predavačima i panelistima na kraju prezentacije i panel diskusije.

Broj učesnika je bio oko 100 i uključivaće predstavnike porodica nestalih, ambasada, relevantnih lokalnih i međunarodnih institucija i civilnog društva.