Krenule poruke glasačima

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 6. oktobar. Iako zvanična predizborna kampanja još uvek nije počela, politički subjekti ne gube vreme kada su u pitanju poruke glasačima. Analitičari smatraju da je još rano za procenu ishoda izbora, ali i da može doći do političkih promena na Kosovu.

Za sada su poznata i neka od imena kandidata za budućeg premijera Kosova, a to su Kadri Veseli ispred PDK, Ramush Haradinaj ispred AAK, Fatmir Limaj ispred NISME, kao i Vjosa Osmani koja je jednoglasno podržana ispred DSK. Ovu odluku kritikovao je na Fejsbuku član Samoopredeljenja Dželjalj Svečlja, nazivajući je podmuklom, premda se govori o koaliciji ove partije sa LDK. Kandidatkinja za premijera Vjosa Osmani ispred LDK pozvala je članove Samoopredeljenja da se pridruže ovoj partiji na putu ka, kako je navela, "izgradnji nove ere velikih promena, kao i u istorijskoj borbi protiv korupcije i kriminala".
Iz Samoopredeljenja su najavljivali da će, ukoliko dođu na vlast, smeniti predsednika Kosova. Analitičari podsećaju da je to moguće jedino u slučaju da predsednik prekorači ustavna ovlašćenja.
"Predsednik Kosova može da bude smenjen jedino ako prekrši Ustav i to je jasno definisano.Hašim Tači nije to uradio, a ne mislim da će tako nešto uraditi i u budućnosti", kazao je analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi.
"Što se tiče zahteva Samoopredeljenja, poznato je da je ta politička opcija antisistemska i da se protivi celokupnoj trenutnoj političkoj sceni Kosova, misleći na one političke stranke koje su do sada činile Vladu", smatra Mišel Zbenica analitičar iz Beograda.
Iako predizborna kampanja još uvek nije zvanično počela, obećanja političkih subjekata ne jenjavaju.
Tako lider Alijanse za budućnost Kosova i doskorašnji premijer Ramush Haradinaj obećava da će, ukoliko pobedi, taksa od 100 odsto ostati na snazi.
Politikolog Ljubomir Stanojković smatra da je još uvek neizvesno da li će građani izabrati neku novu politiku ili će podržati one koji su i do sada bili na vlasti.
"Mnogo je spekulacija, mnogo je priča i mnoga su očekivanja , međutim, ono što se čini, bar meni, je da će se na Kosovu ipak desiti nešto novo i da je na pomolu neka nova koalicija i neki novi ljudi koji će voditi Kosovo", rekao je Stanojković.
Građani sa kojima smo razgovarali nemaju prevelika očekivanja od predstojećih izbora.
"Baš ništa ne očekujem, nikakve promene".
"Sve će biti isto, bilo bi dobro da se nešto promeni, ali ne verujem".
"Trebalo bi da se nešto promeni, a  videćemo šta će biti".
Povodom izbora se oglasio i odlazeći britanski ambasador na Kosovu Ruairí O'Connell, koji je uputio poziv građanima da na izborima ne glasaju za one koji su činili kriminalna dela.