Mobilizacija svih struktura

Čak i bez raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora od strane predsjednika Hashima Thaçija, čelnici stranaka vladajuće koalicije, kao i čelnici opozicije, počeli su mobilizirati svoje strukture u raznim gradovima na Kosovu, javlja dnevnik Zëri.

Još nema službenog datuma kada se zemlja može otići na nove izbore, političke stranke su se već počele pripremati za novi izborni proces, održavati sastanke s građanima, davati obećanja i izražavati povjerenje u pobjedu. Vođe stranaka vladajuće koalicije, kao i opozicioni čelnici, započeli su mobilizirati svoje strukture po kosovskim gradovima.

Međutim, predsjednik Hashim Thaçi još nije poduzeo konkretne korake koji bi doveli do prevazilaženja trenutne situacije stvorene nakon ostavke čelnika AAK-a Ramusha Haradinaja s mjesta premijera. Predstavnici političkih subjekata još uvijek traže raspisivanje prijevremenih izbora, ali šef države je prije dva dana, sem izbora spomenuo i stvaranje nove vladine strukture kao održivu opciju za izlazak iz trenutne situacije, piše dnevnik "Zëri".

Ustav dopušta mandat novog kandidata za premijera, ali predsjednik se još nije savjetovao s glavnim subjektima vladajuće koalicije ili s opozicijom.