Traže se pravne i ustavne opcije

Premijer Kosova Ramush Haradinaj najavio je u petak da će podneti ostavku na mjesto premijera, a u ponedjeljak je pisma ostavke i zvanično proslijedio Skupštini i Predsedniku. Ipak, Thaçi još uvijek nije pozvao parlamentarne partije na konsultacije oko narednih koraka, a kako izvještava Gazeta Blic, do tog, kako oni vide, odlaganja, došlo je zbog tajnog plana Thaçija i Kadrija Veselija da spriječe nove izbore.

Neimenovani izvori Gazete Blic tvrde da Veseli i Thaçi traže pravne i ustavne opcije da izbjegnu izbore, prenosi portal "Kossev".

U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, predsjednik Hashim Thaçi, prije raspisivanja vanrednih izbora može u konsultaciji sa vladajućom koalicijom i vodećim parlamentarnim partijama predložiti novog mandatara, koji, ukoliko bude bio prihvaćen, može formirati novu vladu, ali bi u tom slučaju izbori bili izbjegnuti, a sastav Skupštine ostao isti.

I Thaçi i Veseli imaju jake razloge da žele da izbjegnu izbore, dalje tvrdi izvor. Thaçi prije svega želi da što prije nastavi pregovore sa Beogradom i ukine takse, a Veseli se "plaši izbora" jer su rezultati anketa o popularnosti stranaka u glasačkom tijelu "sve gore" za PDK.

Hashim Thaçi je podršku za traženje novog mandatara za formiranje vlade već zatražio od partija koje predstavljaju nevećinske zajednice, a "preko svojih ljudi" je prišao i drugim partijama. Rezervni plan predsjednika Kosova, ukoliko ne prikupi podršku za novog kandidata za premijera je da oformi tehničku vladu. Međutim, izvor Gazete Blic ne objašnjava kako bi PDK spriječio raspuštanje Skupštine Kosova.

Slično ovim navodima, i urednik prištinske Kohe, Agron Bajrami je u objavi na svom Twitter profilu tri dana nakon što je premijer Ramush Haradinaj podneo ostavku, na osnovu nezvaničnih izvora iz političkih krugova preneo sljedeću informaciju – "zapadni ambasadori ne žele izbore, LDK se podstiče da se pridruži vladi i da da premijera, a predsjedniku je neophodna vlada koja može da obavi prljav posao (dijalog i takse)".

Velika većina partija na Kosovu, uključujući i PDK, javno se izjasnila da u korist novih izbora.

Premijer Ramush Haradinaj najavio je u petak da podnosi ostavku zbog poziva Kancelarije specijalnog tužioca da u Hagu da iskaz u svojstvu osumnjičenog. On će danas biti ispitan.

Inače, prema takođe nezvaničnim izvorima RTK iz predsjedništva, nove izbori su planirani za 8. septembar.