Predsjednik Kosova Hashim Thaçi rekao je da je za podjelu Mitrovice 1999. godine odgovorna međunarodna zajednica, čiji su predstavnici, kako je rekao, u prvim danima oslobođenja stajali na mostu Ibar i fizički razdvojili ljude.

Thaçi je u intervjuu za RTV Dukagjini opisivao svoj izlazak pred "revoltiranu masu na mostu Ibar u Mitrovici 1999. godine".
Thaçi je istakao da je “u prvim danima oslobođenja bilo loše što su neki stranci stajalli na mostu Ibar, i da su na neki način fizički razdvojili ljude”, te da je on otišao u Mitrovicu sa Kadrijem Veselijem i Rahmanom Ramom.
"Naš cilj je bio da se izbjegnu međuetnički sukobi, da se ljudi vrate na svoju imovinu i da se podrži mirovni proces", rekao je Thaçi i dodao “da se osjeća dobro što je uz emotivni govor izbjegao oružani sukob između strana koji bi doveo do građanskog rata”.
"Obje strane su bile naoružane. Izbijanje sukoba je bilo pitanje sekundi. Ja, Veseli i Rama i De Melo (Sergio Viera de Mello, specijalni predstavnik UN) smo bili među vatrom. Ali zahvaljujem građanima koji su vjerovali u naše angažovanje”.
Thaçi je kazao da su nove okolnosti stvorene kasnije, i da je krivica za podjelu Mitrovice na međunarodnoj zajednici.