Bez saradnje sa institucijama Kosova

Misija UNMIK-a nastavlja da bude prisutna na Kosovu bez obzira što institucije Kosova takoreći nemaju više nikakvu saradnju s njom, nakon proglašenja nezavisnosti zemlje.

Poslednji slučaj mešanja jednog ruskog člana UNMIK-a u korist protesta Srba na severu koji su pokušali da ometaju Policiju Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala u tom delu zemlje, podstiče mnoge sumnje i dileme o ulozi i misiji UNMIK-a na Kosovu.
Nekoliko dana posle toga u mnogim mestima Kosova zapaženi su natpisi na zidovima raznih objekata UNMIK-RUSMIK, kao znak revolta na pomenuti slučaj.
Postavlja se pitanje šta je tražio zvaničnik UNMIK-a ruske pripadnosti u protestu, pomažući Srbima koji su protestovali da prave barikade i ometaju Policiju Kosova u njenom radu?
Ako je UNMIK izjavio da je Mihail Krasnoščenko bio na službenom zadatku kad se mešao u rad policije i kosovskih institucija na teritoriji države, onda se nameću mnoga pitanja oko uloge UNMIK-a na Kosovu?
To podstiče i mnoge druge dileme da li UNMIK ostaje utočište ruskih zvaničnika koji rade za svoje tajne službe i institucije bezbednosti.
RTK je poslao nekoliko pitanja šefu UNMIK-a Zahiru Taninu, ali su odgovori stigli od portparolke UNMIK-a Sanam Dolatšahi.
Zbog javnosti dajemo i pitanja i odgovore u autentičnoj formi.
1. Koja je prava uloga UNMIK-a na Kosovu?
- UNMIK-u je mandat dao Savet bezbednosti (UN) rezolucijom 1244 (1999. godine). Misija ima zadatak da pomaže u obezbiđivanju uslova za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova kao i za unapređivanje regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
2. Kad govorimo o slučaju ruskog zvaničnika UNMIK-a, mnogi mediji su izveštavali da se radi o ruskom agentu koji je našao utočište u UNMIK-u! Kako to komentarišete?
- Imajući u vidu činjenicu da su UN započele istragu radi utvrđivanja istinskih okolnosti u vezi sa pritvaranjem i povređivanjem dva člana njenog osoblja, Misija neće, u ovoj fazi,  komentarisati niti okarakterisati detalje koji se javno pominju iz bilo kog izvora. Bilo kako bilo, ne može se konstatovati da je do sad u UN stigla neki konkretni dokaz od strane Policije Kosova i drugih institucija Kosova. Ponavljamo, bez obzira na druge činjenice, da je jasno kao dan da su neprikosnovena prava imuniteta dva člana osoblja pogažena privođenjem i hapšenjem, zajedno sa drugim protokolima, bez obzira na njihovu jasnu identifikaciju kao osoblje UN. Dokazi sugerišu prekomernu i neopravdanu upotrebu sile od strane policajaca.
3. UNMIK je izjavio da je Krasnoščenko bio na službenoj dužnosti! Da li je ili nije bio?
- Shvatili smo da osoblje UN-a o kojima je reč izvršavalo zadatke u okviru svojih nadležnosti da bi nadgledali i izveđtavali o nastaloj situaciji, u saglasnosti sa mandatom UNMIK-a.
4. Da li je povreda službene dužnosti ako zvaničnik UNMIK-a učestvuje u protestima, podržavajući ih?
- Kao što je gore navedeno, mi smo shvatili da je osoblje UN-a izvršavalo svoje službene zadatke nadgledanja i izveštavanja o nastalom stanju. Bilo kako bilo, ne može se konstatovati ni jedan konkretni dokaz koji je do sad podeljen sa UN od strane Policije Kosova i drugih nadležnih organa Kosova.
5. Ako bi se ispostavilo da ruski zvaničnik tog dana nije bio na službenoj dužnosti, da li bi trebalo da UNMIK  skine njegov imunitet?
- Svaki zvanični zahtev za skidanje imuniteta prosleđuje se UNMIK-u u štabu UN-a. Ti zahtevi se smatraju u skladu s utvrđenim procedurama UN-a, u skladu sa zakonima i pravilima koja su na snazi. Pravilnik UNMIK-a br. 2000/47 deo 6.1, objašnjava konkretna dotična pitanja?
6.  Treba li UNMIK da u najmanju ruku ima obrazloženje zašto je Krasnoščekov imao motornu šegu na barikadama , ako se ne zna da je istog dana osoblju naloženo da ostane kod kuće i da ograniči svoje kretanje zbog policijske operacije?
- Mi smo shvatili da je pomenuto osoblje UM-a izvršavalo svoje nadležnosti nadgledanja i izveštavanja o nastaloj situaciji, u skladu s mandatom UNMIK-a. Uzimajući u obzir ćinjenicu da je UN već obuhvaćena istragom utvrđivanje pravih okolnosti u vezi s privođenjem i povređivanjem dva člana osoblja, Misija neće komentarisati niti okarakterisati detalje koje se javno iznose od bilo kog izvora, u ovoj fazi. Bilo kako bilo, može se naglasiti da informacije kosovske Policije u svom poslednjem saopštenju za javnost nije ni malo u skladu s našom informacijom o događajima i da dosad nijedan konkretni dokaz nije podeljen sa UN-om od strane Policije Kosova i drugih institucija.
7. Ako je UNMIK zatražio od svojih zvanićnika da ostanu dalje od barikada, onda od koga je Krasnaščekov dobio upustva za svoje postupke?
- Molim vas vidite gore navedeno.
8. Kako komentarišete slogan UNMIK- RUSMIK koji se pojavljuje na ulicama?
- Član 19 Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima,usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 1948. godine, kaže: 
"Svako ima pravo na slobodumiljenja i izražavanja; to pravo obuhvata slobodu za održavanja mišljenja bez posredovanja i traženja, prihvatanja i davanja informacije i ideja posredstvom bilo kog medija i bez obzira na granice".
9. Ima li neke istine u tome da ruski agenti nalaze utočište u UNMIKU-u?
- Možete ovde da čitate o punim pravima, zadacima, standardima i privilegijama koje se tiču svih zaposlenih u UN-u. 
10. Da li ovo govori da je UNMIK izgubio poverenje i da on treba da zatvori svoju misiju na Kosovu?
- Rezolucija 1244 (1999) Saveta bezbednosti utvrdila je mandat civilnog međunarodnog prisustva na Kosovu i svako regulisanje ili zatvaranje traži konsenzus i odluku Saveta bezbednosti.
Kao što se iz odgovora vidi, UNMIK je nastojao da izbegne konkretna pitanja na koja je RTK tražila odgovore, što produbljuje sumnju koja se pojavila ovih dana u kosovskim medijima u vezi sa ulogom UNMIK-a. Još više zbrinjava činjenica kako šef UNMIK-a, umesto da istraži slučaj kako njegov radnik nije poštovao odluku UNMIK-a da se osoblje tog dana ne javi na posao i izbegne kretanje zbog policijske operacije, on najavljuje mere prema Policiji Kosova. Tanin je izjavio "da će svaka šteta izazvana zaposlenima UN-a biti praćena najvišim međunarodnim i diplomatskim zakonskim odgovorima". U nijednom trenutku on nema u vidu štetu koju je "ruski zvaničnik UNMIK-a" izazvao državnim institucijama Kosova. S toga, nakon svih ovih argumenata postavlja se pitanje: Da li je stiglo vreme da UNMIK završi svoju "misiju podrške"institucijama Kosova dok se nije totalno pretvorio u "RUSMIK"?