Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo je od Osnovnog suda produžetak mjere kućnog pritvora za žene povratnice iz Sirije.

Vijest je za Radio Slobodna Evropa potvrdila advokat jedne od žena, Fehmije Gashi Bytyqi. Ona je dodala da se u zahtevu tužilaštva ne navodi vremenski period za još koliko se traži produžetak te mjere.
Slijedi odluka Specijalnog odjeljenja Osnovnog suda u Prištini.
Na Kosovo je 19. aprila vraćeno 110 osoba iz Sirije, među kojima 32 žene, 74 djece i četiri borca koji su odmah uhapšeni i kojima je određen pritvor. Njihov povratak omogućen je uz pomoć SAD-a.
Ženama koje su vraćene određen je kućni pritvor od 30 dana zbog krivičnog djela pridruživanja ili učešća u stranoj vojsci ili policiji, stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, u grupnim ili pojedinačnim organizacijama van teritorije Kosova. Krivična djela se odnose na Zakon o zabrani učešća u stranim konfliktima i Krivični zakonik Kosova.
Kako je sud tada saopštio, postoji osnovana sumnja da su osumnjičene od 2014. do 20. aprila.2019. godine bile u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku.