Tražili smo da se otvori južni fornt

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, je ispričao za medije, za vrijeme intervjua, cijelu hronologiju političkih događaja od njegovog mandata u Predsjedništvu SFRJ pa sve do njegovog mandata u Hrvatskoj. On je tokom intervjua spomenuo i sastanak sa Miloševićem.

"Milošević me je zamolio da ne pričam o Albancima, s obrazloženjem da ih ne poznajem.", rekao je Mesić.

Mesić kaže da mu je Milošević kasnije rekao da "Albanci slušaju, kada ih dobro udariš po nosu".

Stipe Mesić je izjavio u emisiji novinara Milaima Zeke, "Pa Rrotlla" o dešavanjima za vrijeme rata u Hrvatskoj, da "su tražili da se otvori južni front, znači da i Albanci sa Kosova započnu rat", prenosi portal "GazetaTema".

Ali, rekao je, "ni Albanci nisu bili spremni, ali i Albanija nije se uključivala u ovaj sukob."

Mesićeva fraza je bila diplomatska, ali jasna: "Albanija će se uključiti samo ako bude napadnuta".

Bivši član Predsjedništva SFR Jugoslavije i bivši predsjednik Hrvatske je govorio sa novinarom Milaimom Zekom i priznao da su on i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, posjetili Tiranu 1992. godine i sastali su se Berishom, ali Albanija, prema njegovim riječima, nije bila u stanju da reaguje.

"Da, u dogovoru sa Tuđmanom sam otišao u Albaniju, jer smo mislili da bi otvaranje južnog fronta bilo od pomoći svima. Ali kada smo analizirali sve, vidjeli smo da Kosovo nije bio spremno i da Albanija može reagirati samo ukoliko bude napadnuta", rekao je Mesić u ekskluzivnom intervjuu u emisiji "Pa Rrotlla".

U međuvremenu, bivši hrvatski predsjednik govoreći o Miloševiću, rekao je da je on bio jedan od ljudi koji su imali mogućnost da vas gledaju ravno u oči i da vas 100 posto lažu.

"Da, on je mogao ovo raditi uvijek. Dakle, bio je čovjek kome se nije ništa moglo vjerovati. Namjera mu je bila stvaranje Velike Srbije. Njega žrtve nisu interesovale. Njegova okrutnost se može vidjeti načinom na koji je vladao imajući u vidu njegovu cjelokupnu vladavinu.

Ako bi mu neko kazao da je autobus pun Albanasa doživio sudar, a vozač autobusa je bio Srbin, i to mu pojašnjavate, on bi hladnokrvno pitao da li se vozač spasio, a ne da pita za albansku djecu. On je bio okrutan čovjek", rekao je Mesić.

Nadalje, on je rekao da je Milošević bio za to da sve Albance treba pobiti.

/GazetaTema/